Želimo ove preslatke baršunaste Mary Jane balerinke talijanskog brenda!

Kad se nađete u Italiji, velika je vjerojatnost da ćete na ulici naići na žene koje nose modele cipela koji u Hrvatskoj još nije u fokusu. A ovih dana to će biti baršunaste cipele friulane čija povijest seže još u 19. stoljeće. Izrazito tanke i pomalo nalik papučama, friulane su već dugi niz godinama hit među Talijankama koje ih nose tijekom svih godišnjih doba. Izrađene su od baršuna, u bogatoj paleti boja, a brojni talijanski brendovi predstavil su varijacije ovog modela, pritom ne mijenjajući znatno njihov izvorni oblik. No, nama je za oko zapela preslatka varijanta modela cipela Mary Jane koje izrađuje talijanski brend ViBi Venezia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ViBi Venezia (@vibivenezia)

Povijest friulane modela seže u ruralnu regiju Friuli u Italiji po kojoj su cipele i dobile naziv. Tijekom 19. stoljeća izrađivale su se od “skromnih” materijala poput ostataka tkanine, dok se donji sloj cipele izrađivao od biciklističkih guma. Njihov uspon datira u vrijeme kad su venecijanski gondolijeri otkrili njihovu iznimnu udobnost i potplate otporne na klizanje, što ih je učinilo idealnima za plovidbu kanalima Venecije. Plemstvo je tada također primijetilo ovaj model i ubrzo ga usvojilo u svom ormaru kao elegantnu i praktičnu obuću. Tijekom vremena, dok su se postepeno usvajale kao obuća koju je obuvalo visoko društvo, friulane su se počele izrađivati od materijala koji su njima priličili i na taj je način nastao njihov današnji izgled – baršunasta tekstura koja ovom modelu dodaje luksuznost, no jednako tako i jednostavnost zbog svog nenametljivog oblika.

Danas su friulane u Italiji postale simbolom tradicije i svevremenskog stila. Unatoč tome što mnogi brendovi izrađuju svoje primjerke, nekoliko marki prednjači u njihovoj proizvodnji. Jedan takav brend je ViBi Venezia koji je poznat po predanosti tradicionalnoj izradi i korištenju vrhunskih materijala. Njihov model friulane cipela privlači mnoge modne insajderice jer izvorni friulanski oblik i tradicionalne materijale prikazuje u drugim vrstama obuće, od tenisica do espadrila. No, trenutni hit su friulane u obliku poznatih cipela Mary Jane.

Dvije su sestre, Viola i Vera Arrivabene Valenti Gonzaga ujedinile svoju ljubav prema Veneciji sa svojom strasti prem friulane modelima i 2015. godine osnovale brend ViBi Venezia. Ideju o pokretanju brenda koji će isključio u svojoj ponudi imati friulane modele, dvije su sestre dobile zato što bi ih konstantno prijatelji izvan Italije molili da kad dolaze iz Venecije da im donesu par friualana. Tad su odlučile da je potražnja za ovim modelom jednako velika u inozemstvu kao i u Veneciji, i krenule su u projekt lansiranja brenda. Svaki par cipela koji proizvode ručno je izrađen i rezultat je kvalitetnog talijanskog umijeća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ViBi Venezia (@vibivenezia)

Izvorno nazvana po liku iz stripa iz 1902. godine, model obuće Mary Jane prvi je put stekao popularnost 20-ih godina prošlog stoljeća. Kasnije, tijekom šezdesetih nosila ih je glumica i pjevačica Twiggy, u sedamdesetima glumica i model Jane Birkin, da bi ih sredinom milenija ponovno u fokus stavila manekenka Alexa Chung. Mary Jane karakterizira izgled balerinki sa zaobljenim vrhom i prepoznatljivim remenčićem preko stopala. Upravo su takav oblik zadržale i dizajnerice – klasičnim friulanama samo su dodale remen i stvorile neodoljiv model. Predstavile su ih u crnoj, ružičastoj, tamnoplavoj, svijetloplavoj, žutoj, maslinasto zelenoj i jarkocrvenoj boji.

Mary Jane modele ovog brenda moguće je kupiti putem službene stranice brende po cijeni od 93 eura, a možete ih staviti i na svoju shopping listu prilikom sljedećeg posjeta Veneciji!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: ViBi Venezia, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0