Skijaške destinacije u okolici idealne za vikend putovanje

Prošle godine u ovo vrijeme stotine tisuća Hrvata svoj su godišnji odmor provodili na skijanju u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj i Austriji, a ove godine to jednostavno nije moguće. U život smo morali unijeti razne promjene, a jedna je i promjena navika vezanih uz provođenje zimskih praznika i putovanja. Zbog povoljne pozicije na zemljopisnoj karti ipak ne moramo odustati od skijanja. Iako je na jedinom hrvatskom skijalištu s ozbiljnim potencijalom – Bjelolasici, otvorena samo dječja staza, tek je prije nekoliko dana otvoreno skijalište na Sljemenu za do 100o dnevnih posjetitelja, a u ograničenom broju posjetitelja (dopuštena je prodaja do 500 dnevnih ski karti) može se skijati na Platku, u susjedstvu je situacija bitno drugačija.

Većina skijališta je otvorena u Bosni i Hercegovini odnosno Sloveniji, a što se tiče putovanja u te zemlje hrvatski državljani prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu ne podliježu nikakvim epidemiološkim mjerama – nije potreban negativan test niti samoizolacija. Inače je prilikom ulaska u Sloveniju potrebno predočiti negativan PCR test (i u slučaju da ste preboljeli bolest uzrokovanu koronavirusom) ne stariji od 48 sati, a prilikom povratka u Hrvatsku potrebno je također napraviti PCR test ili predočiti dokumentaciji od liječnika da ste preboljeli zarazu virusom Covid-19, međutim vrijedi posebna regulacija za skijališta koja su jučer ponovno otvorena za javnost – negativan test mora biti napravljen u Sloveniji, odnosno regiji u kojoj se skijalište nalaze i ne smije biti stariji od 24 sata. Svakako prije odlaska na vikend putovanja u neku od susjednih zemalja preporučujemo provjeriti aktualne informacije. Evo koje se sve skijaške destinacije nalaze u okolici i što možete očekivati.

Kranjska gora

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Staze se nalaze na nadmorskoj visini od 1300 do 1880 metara, a očekuje vas sveukupno 40 kilometara u kojima možete uživati na skijama ili snowboardu. Najpopularnija skijaška destinacija u tom dijelu Europe, planina Jahorina, udaljena je oko 28 kilometara od Sarajeva, a dostupno je 17 staza za alpsko skijanje, četiri žičare, četiri ski-lifta, gondola te staza za skijaško trčanje u sklopu Olimpijskog centra. Radno vrijeme je od 9 do 16, a svakim danom od 18 do 21 traje i noćno skijanje na stazi Poljice. Veći dio staza su crveni i plavi spust, ali su otvorene i dvije crne staze.

Kranjska gora, Slovenija

Na najstarijem slovenskom skijalištu podjednako će se dobro zabaviti početnici, ali i iskusni skijaši, a dostupno je 20 kilometara za spuštanje na 18 staza. Staze se nalaze na nadmorskoj visini od 800 do 1215 metara, očekuje vas otprilike 10 kilometara laganih staza, 8 kilometara srednje težine te oko dva kilometra zahtjevnih staza za skijaše i boardere s dugogodišnjim iskustvom. Ako vas, pak, zanima skijaško trčanje Kranjska Gora je prava destinacija za vas jer se u sklopu slovenskog ski resorta nalazi 40 kilometara takvih staza. Skijalište se nalazi na samoj granici s Austrijom i Italijom, žičare i ski-liftovi rade svakodnevno od 9 do 16 sati, a ski pass može se kupiti i online.

Krvavec

Mariborsko Pohorje, Slovenija

Najveće skijalište u Sloveniji (a i jedno od najbolje održavanih na listi), nudi najdužu stazu za noćno skijanje, a sveukupno je za rekreaciju dostupno oko 40 kilometara staza. Među njima se nalaže najviše plavih, lakših staza, a 13 kilometara staza označeno je srednje teškima, dok su dostupne i tri crne staze. Nalaze se na visini od 325 do 1327 metara nadmorske visine, do vrha staza se može doći gondolom, ski-liftom ili žičarom, a dostupno je i 27 kilometara staza za skijaško trčanje. Smješteno na jugozapadu grada Maribora, skijalište je oko 100 kilometara udaljeno od Zagreba.

Krvavec, Slovenija

Planinska visoravan koja se prostire od 1450 do 1971 metara nadmorske visine smještena je na oko 25 kilometara udaljenosti od Ljubljane. Dostupno je oko 30 kilometara odlično uređenih skijaških staza, a zbog blizine ovo je jedno od omiljenih vikend ski destinacija Hrvata. Najveći broj staza je strm i srednje težine (oko 15 kilometara) te zbog toga skijalište nosi reputacije onog koje je rezervirano za iskusne skijaše i entuzijaste, a do vrha staza dolazi se gondolom, žičarama i ski-liftovima koji rade od 9 do 17 sati. Skijalište se nalazi na iznimno pogodnoj lokaciji i nudi odlične uvjete, a sezona može potrajati i do početka svibnja.

Fotografije: Unsplash (Hasmik Ghazaryan Olson, Ales Cerin, Alessandro Fazari)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0