Planirate vikend putovanje u Šibenik? Donosimo listu gastro adresa koje morate posjetiti!

Kad god negdje putujem, mnoga sjećanja za ta mjesta vežem upravo uz delicije koje sam tamo i tada imala prilike isprobati. Ugođaj Azorskog otočja najvjernije mogu prizvati prisjećanjem na slanost maslaca sa sočnih bifteka u taverni iznad strmih atlantskih pašnjaka, dok ću se dolce vite koju sam živjela u Rimu, najlakše prisjetiti s uspomenom na cannoli od pistacija i espresso u maloj gelateriji pored turistima prenapućene Fontane di Trevi.

Hrana nije samo jedna od osnovnih ljudskih potreba, već i najbrža prečica do povezanosti s osobom ili mjestom. O tome, uostalom, govori i ona stara – “ljubav ide kroz želudac”. Zato je za potpuni doživljaj svakog pa i najspontanijeg vikend izleta korisno upoznati gastronomsku ponudu destinacije. Na kraju, od prigovaranja na vrijeme gore je samo prigovaranje na glad.

Ovim tekstom otkrivamo gdje jesti, gdje piti, gdje izaći u Šibeniku – savršenom odredištu za još jedan morski vikend prije povratka u žrvanj životnih obaveza.

@a.v_b.o.s.s

Najstariji samorodni hrvatski grad na obali diči se grandioznom poviješću, velikim umjetnicima i sportašima, te prvorazrednom festivalskom i koncertnom tradicijom. U posljednjih se par godina prometnuo visoko na listu it ljetnih destinacija za ljubitelje dobre glazbe, dobrog odmora i – dobre hrane.

U gradu s 24 crkve, četiri tvrđave i četiri bunara, sjajnih gastro iskustava zaista ne manjka. Tek neka od imena u živućoj staroj gradskoj jezgri su Restoran No.4, odnosno Četvorka, Galbiani u kompleksu Civitas Sacra, konobe Nostalgija, Tomaseo, Dalmatino i Providenca, restorani Peperoncino, Luce & Brigita, Kavana Medulić i brojni drugi.

DORUČAK

Pitate li Šibenčane koje im je omiljeno mjesto za jutarnju kavu, odgovor će najčešće biti navike koje su sticali od malih nogu. Oko terase hotela Jadran skoro svi će se složiti kao o jednom od najboljih štekata u gradu gdje možete i doručkovati. Hotel je djelo poznatog arhitekta Ivana Vitića iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji je mijenjao i lice Zagreba. Ako niste kategorički espresso konzument, imajte na umu da je ledena kava jutru ono što je osvježavajući koktel predvečerju. A, u hotelu Jadran imaju zaista solidnu ledenu kavu.

Na listi lokala u središtu šušura sa dobrom kavom i iskusnim baristom čvrsto svoje mjesto drži bar Giro Espresso u takozvanoj Masnoj ulici. Omiljen postaje i mali coffee shop Coffea Boutique sa specialty kavama i kroasanima u Ulici Fausta Vrančića. No, ako vam je više do mira i tišine, skrivenu oazu pronaći ćete u Srednjovjekovnom samostanskom mediteranskom vrtu Sv. Lovre gdje imaju i signature koktele bazirane na biljkama iz raskošog vrta.

Za doručak možete odabrati restorane Buta ili Bronzin u podnožju hotela Armerun. Okruženi elegantnim primorskim koloritom, uživat ćete u omletima ili jajima Benedikt s tartufima, i pogledu na kanal sv. Ante. S druge strane, ukusne i kvalitetne vegetarijanske opcije s nogu dostupne su u lokalima O.DA Bar čiji su sirovi kolači popularni i zimi, te Sushi & Juice Bar koji ima širok izbor prirodnih sokova uz ponudu veganskog sushija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by O.DA (@o.da.bar)

RUČAK 

Mnogo godina prije popularizacije koncepta bruncha, postojana je – marenda. A već desetljećima Šibenčani na marendu hrle na križanju ulice Bonina iz Milana i Nove crkve, u restoranu Marenda. Hrana je svježa, domaća, tradicionalna, u idiličnom ambijentu bez puno riječi, upotpunjenom kockastim stolnjacima i s nešto cvijeća. Funkcionira po principu dnevnih jelovnika kojima se raspored zna unaprijed, a poslužuje se domaća hrana, kao iz mamime kuhinje – tu možete pojesti punjene paprike, paštu fažol, buncek, oglavinu, srdele, bakalar, orzo sa sipom i brojna druga slična jela.

Malo ljudi zna koliko je Šibenik bio razvijen sredinom 19. stoljeća. Za činjenicu da je prvi osvijetljeni grad u Europi, a drugi u svijetu odmah nakon New Yorka još se i čulo. Ali, da je prvi parni mlin u Dalmaciji bio upravo na šibenskoj rivi podsjetila je tek nedavno priča restorana Mlin Montanari otvorenog na mjestu nekadašnjeg velikog industrijskog pogona. Zvijezde jelovnika su domaće tjestenine. Svih sedam vrsta ručno se mijese tamo gdje je u nekim drugim vremenima upriličen raskošni domjenak povodom službene posjete Franje Josipa I. Jedan od favorita s jelovnika nesumnjivo je “Pašta Škartoc” – domaća maništra s fileom orade u umaku od prošeka, s porilukom, mrkvom, tikvicom, cherry rajčicama, kozicama i dagnjama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mlin Montanari (@mlin.montanari)

Ipak, nije sve u tradiciji i povijesti. Tako je jedan od apsolutnih favorita za ručak zasigurno Pa’Kai Food Fortress, jedinstveni restoran havajske, azijske, egzotične hrane. Osim rapsodije okusa u šarenim bowlsima i meni omiljenih mekanih bao bunsa s kozicama, od ove godine počeli s proizvodnjom vlastitog sourdough kruha od startera starog pet godina. Kruh se može kupiti ili naručiti kao štruca, ali i pojesti u obliku sendviča s roastbeefom ili konfitiranom tunom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pa’Kai Sibenik (@pakai_sibenik)

VEČERA

Gastro scena Šibenika već dugi niz godina prepoznatljiva je po fantastičnim kulinarskim ostvarenjima chefa Rudolfa Štefana koji je u grad doveo Michelinovu zvjezdicu. U vili staroj 700 godina, na adresi Jurja Dalmatinca 1 i s pogledom na remek-djelo ovog kipara, Katedralu sv. Jakova, Konoba Pelegrini je definitivno nezaboravni luksuz za nepca. U ponudi su dostupni jedinstveni degustacijski jelovnici od nekoliko slijedova temeljeni na starim receptima, a začinjeni unikatnim potpisom kulinarskog tima restorana – “Okus Pelegrinija” i “Oko stola”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pelegrini (@pelegrini_sibenik)

Brancini, orade, zubaci, šampjeri… Sve su to neprikosnovene zvijezde Jadranskoga mora i dalmatinske kuhinje. Međutim, u Bistrou Visiani perspektivni chef Grgo Bačelić (inače učenik čuvenog chefa Štefana), otkriva da delicija ima još mnogo više. Inspiriran težačkim naslijeđem Šibenika s njegovom karakterističnom siromašnom kuhinjom, on od jeftinijih pozicija mesa i najjeftinijih vrsta ribe priprema vrhunske specijalitete. Posebnose izdvajaju dagnje na buzaru, koje se sjajno ljube s domaćim Debitom. Ta toliko tipična kombinacija na Visianijevom jelovniku osvježena je prženim štapićima od palente i jedno je od njihovih najprepoznatljivijih jela.

Tinel u dalmatinskom kućanstvu označava dnevni boravak, udoban i siguran. Taman je takva i terasa restorana Tinel na Gorici, ušuškanog preko puta crkvice i galerije sv. Krševana. Dok se za vrijeme Međunarodnog dječjeg festivala trg pretvara u ljetno kino za mališane, ostatak godine glavni su posjetioci ljubitelji dobrog zalogaja i kvalitetne kapljice. Ugodan ambijent fino zaokružuju okusi klasičnih specijaliteta kao što su gulaš od hobotnice ili dalmatinska pašticada s njokama.

Snacks, Sweets & Soirees

Na ušću rijeke Krke ispod Šibenskog mosta, dagnje – tipična morska školjka, ovdje se hrane i vodom iz rijeke, što im daje pritom bogati, mesnati plod. Ispod mosta se zato nalazi uzgajalište, a na mostu Oyster22 – kušaona školjaka. Nudi se degustacija kamenica i dagnji netom izvađenih iz mora, a svježe ih tamo možete i kupiti. Uz okus mora i selekciju lokalnih vina, poseban je gušt fenomenalna panorama grada.

Kad govorimo o univerzalnijim okusima poteklima sa zapadnih meridijana, sočne burgere možete naći u specijaliziranom Pluto’s Burger Baru pored oleandra na Starom pazaru, kao i u Bistrou Bava ispod prastare murve od 300 godina kod crkvice sv. Nikole. Za one koji nakon cjelodnevnog kupanja žude za vrhunskom pizzom, Koka Pizza se od otvaranja prije par godina do danas pozicionirala u društvo najboljih u gradu. Brze, ali autentične zalogaje, možete pronaći u Docu , a buffet Šešula ima odličan sendvič od morskog psa ili gambera, dok Bounty Dolac, u stilu britanskog puba, nudi dalmatinsko-englesku fusion hranu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bistro Bava (@bava_bistro)

A za desert? Sladoled! Kao old school sladoledarnice ističu se Kalimero i Valerija, dok se one modernije, talijanske varijante sladoleda, il gelata na talijanskom, mogu probati u Ka Grom i Aroma Gelato. I oni najizbirljiviji slatkoljupci mogu se zadovoljiti u Šibeniku. Yum Pastry Shop već godinama oduševljava stanovnike i njihove goste svojim inovativnim kolačima od izvornih namirnica, bez umjetnih bojila i sladila. Svake godine u ponudu uvode nove spektakularne oblike i okuse, ali omiljeni klasici svakako ostaju kolači u obliku Katedrale ili šibenske kape.

Što se večernjeg provoda tiče, uz koncerte na Tvrđavi sv. Mihovil i filmske te jazz večeri na Baroneu, u Šibeniku se ističe tek nekoliko mjesta. U gradu se na trgiću ispred Bona čuju stare rock i pop izvedbe lokalnih izvođača, dok se na Maloj Loži svakog četvrtka tijekom sezone održavaju klapske večeri – što je odlično u kombinaciji sa zalogajima i vinom iz wine bara Na.Ma.Lo. Alternativniji centar kulturnih zbivanja je Klub Azimut s originalnim galerijski dizajniranim interijerom i uvijek dupkom punim kapacitetima. Sjedi se i na stepenicama ispod UNESCO-om zaštićene Katedrale i uživa u open air koncertima ili razgovoru do dugo u noć.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Na.Ma.Lo (@na.ma.lo)

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0