Kada guglate kako postići savršenu kožu, osim što ćete naići na uobičajene savjete kao što su obavezno skidajte šminku prije spavanja, koristite serum, redovito eksfolirajte, zaključit ćete da lijepa koža dolazi iznutra. Ok, ok, svi imamo svoje boljke, probali smo sve živo, netko više, a netko manje uspješno. Vođena trendom soka celera koji navodno ima nevjerojatne benefite na naše tijelo i kožu, odlučila sam provjeriti laže li me Internet.

Naravno, niti sam nutricionist niti doktor niti je ovo savjet kako i što napraviti, već samo osobno iskustvo konzumacije zelenog napitka svaki dan.

Evo par informacija koje su me potaknule na eksperiment:

-sok celera pun je antioksidansa i protuupalnih polifenola

-pun je kalija i magnezija koji održavaju balans elektrolita i zdravog ph

-sadrži velike količine vitamina A (hello retinol!), vitamina C i vitamina K

-pomaže u otpuštanju toksina i kod bolje cirkulacije, tijelo čini alkalnim te čisti jetru

Ono što je posebno bitno je piti svježe iscijeđeni sok ujutro na prazan želudac i to pola litre, a tek nakon nekih pola sata možete doručkovati.

Prvo i osnovno, ako već mislite odustati jer nemate sokovnik i, „baš bi rado probale ali eto, nije do vas“, on vam nije niti potreban. Doznala sam to na teži način naravno, kada mi je jedva probuđenoj, bez kave jer celer mora biti prvi, i nakon pranja i sjeckanja te zelene biljke, sokovnik otkazao poslušnost. Jednostavno nije htio raditi.

Ništa, budi uporna, upali blender! Zblendani celer samo procijedite preko cjedila u čašu i eto ga, dobili ste sok. Naravno, možete biti fensi i kupiti vrećicu za cijeđenje, ali zaista nije potrebno. Za pola litre soka trebat će vam okvirno 2-3 cijele stabljike. Da, znam, izgleda nevjerojatno puno, ali moje iskustvo je pokazalo da je toliko potrebno kada se radi u blenderu. Ako ste u prilici, kupite organski celer jer onaj iz industrijskog uzgoja posebno voli primiti pesticide na sebe.

Sok od celera nije fin. Lijepe je zelene boje, osjećate se kao da ste uspjeli u životu jer odmah ujutro unosite zdravlje u sebe, ali na žalost, ništa mu ne može pomoći da bude ukusan. Zelena tekućina ima okus em po celeru, em je slana, em moliš boga da sve završi i da možeš skuhati kavu.

Slamka spasa došla je upravo u obliku slamke. Sa slamkom se znatno brže popije i cijela tortura traje kraće. Neće biti finiji ni deseti dan, ali će cijeli proces ići brže jer ćete se naviknuti na njega. Topli savjet je da si celer operete i narežete večer prije kako vas taj dodatni posao ne bi čekao ujutro.

I, na kraju svega, koje promjene sam uočila i isplati li se svako jutro cijediti zelenjavu kao da sutra na postoji?

Apsolutno da!

Osim što prvi dan upoznate sva dijuretska djelovanja ove biljke, koža se nevjerojatno pročisti. Također, ja kao teški kavopija, nisam osjećala nikakvu potrebu za kavom ujutro. Očito su svi vitamini djelovali jako stimulativno pa mi je energija bila na vrhuncu. Koža lica mi doslovno nikada nije bila čišća. Sjajila se. Prestala sam koristiti CC kremu jer nije bilo potrebe za njom. Čak se i kosa manje zamastila, ali možda je to samo placebo. S obzirom da je celer pun magnezija, odlično sam spavala što je isto pridonijelo zdravom izgledu kože. Tijelo je bilo hidrirano, sok me poticao da pijem više vode i to se definitivno vidjelo na koži.

Mogu li svako jutro počinjati sa svježim sokom celera – mogu, ali budimo realni, sigurno neću. Ograničavajuće je kada ti to mora biti prva stvar ujutro, kada ne možeš brzinski izletjeti van i krenuti s danom, ali tri do četiri puta tjedno mislim da je dobar balans uloženog truda i rezultata.

Ako probate, svakako nam javite dojmove!