Njezine ilustracije osvojile su domaće i svjetske influencerice, a sad je otvorila webshop! Upoznajte Mateju Sučević

Mateja Sučević je već dobro poznato ime među hrvatskim ilustratorima i ilustratoricama, ali nedavno je svoje poslovanje odvela na sasvim novu razina i otvorila webshop pod nazivom The 92 Edit. Njezine kreacije i prije su našle put do publike i kupaca, i to ponajviše putem društvenih mreža, obožavane su među Instagram it djevojkama poput Aimee Song, ali ovaj vid poslovanja je svakako stepenica više, koja dolazi i s većim izazovima.

Vlastita web stranica nudi veće prilike, otvaranje tržišta, ali i svakodnevne izazove. Kako se u svemu tome snalazi diplomirana ekonomistica, kojoj je The 92 Edit drugi posao uz onaj u kartičnom odjelu banke, saznali smo u razgovoru. Zanimalo nas je kako Zagrepčanka raspoređuje obaveze uz primarni posa, što je raduje i s kakvim se izazovima svakodnevno susreće…

MagMe: Nedavno ste otvorili vlastiti web shop na kojem se nalazi veliki broj ilustracija, kako ste došli na ideju kreiranja The 92 Edit brenda i službene stranice?

Mateja Sučević: Nakon dugog nagovaranja prijatelja i obitelji, prije dvije godine, jedan dan sam otvorila Instagram profil i počela objavljivati svoje radove. The 92 Edit je moj ispušni ventil, moja terapija i strast. Uživam u crtanju, u mogućnosti da od niza linija, raznih kistova i paleta boje napravim nešto zanimljivo i drugačije.

MagMe: Čime je inspiriran naziv the92edit?

MS: Željela sam jednostavan, pamtljiv i catchy naziv. S obzirom na to da sam rođena 1992.godine, uzela sam zadnje dvije brojke, nadodala “the” i “edit” radi dramatičnosti i – voilà. Realno, bilo je jako jednostavno i bez puno mozganja. Jedna od rijetkih stvari u poslu koja se odmah posložila i došla na svoje. Po reakcijama obitelji, prijatelja i klijenta vidim da nisam pogriješila!

Mateja Sučević

MagMe: S kojim izazovima ste se susretali prilikom realiziranja ovoga biznisa?

MS: Ufff! O tome bi mogla napisati knjigu. Ponekad je teško hendlati dva posla i ostati priseban. Pogotovo kada na oba radite s ljudima i kada ste people-pleaser tip osobe. S obzirom na to da sam zaposlena na puno radno vrijeme u kartičarskoj kući, mogu reći da mi ponekad nedostaje sati u danu i da se iza mene kriju mnoge neprospavane noći. Također, tu su i izazovi zadovoljavanja klijenata i njihovih očekivanja koja ponekad nisu realna ili dovoljno dobro iskomunicirana. Ali, ne žalim se, 95 posto mojih klijenata su zaista divni, friendly ljudi, no zbog onih 5 posto ponekad moram popiti par čaša vina i imati dobru “terapiju” s prijateljima.

MagMe: Je li moguća izrada ilustracija po narudžbi?

MS: Naravno da je moguća! Iako mi trenutačno vođenje webshopa primarno uzima puno vremena, ako se klijenti dovoljno rano jave i uspijemo brzo ugovoriti koncept, i za to se nađe vremena.

MagMe: Kakve ilustracije možemo očekivati na The 92 Edit u skorijoj budućnosti?

MS: Mislim da u bilježnici imam zapisano 101 zamisao. Koncepti, ideje, sve je to relativno i ovisi o mom raspoloženu tog dana, kada uhvatim par sati za sebe. Zasad sam zaintrigirana posljednjim modnim kampanjama pa bi idućih nekoliko ilustracija moglo ići u tom smjeru. Ostat ću dosljedna sebi i svom stilu te paralelno pratiti trendove, a osluškivati želje svojih klijenata.

MagMe: Koje ilustracije su najpopularnije među kupcima?

Prema mojoj analizi i statistici brojke su pokazale da najbolje prolaze zebra print, motivi koralja te ilustracije modnih dodataka. Teško je to reći, ali svaka ilustracija je pronašla svog kupca. Svaki dan zaprimim nekoliko poruka klijenta kako su ih ilustracije razveselile i pokazuju mi način kako su ih ukomponirali u svoj životni prostor. Čitam ih i plačem od sreće jer sam pekmez za takve stvari. Sama činjenica da se moj rad cijeni i ukrašava nečiji zid i dalje me fascinira. Da mi je to netko rekao prije nekoliko godina, nazvala bi ga ludim. Takve stvari mi daju energiju i to mi je glavni pokretač da nastavim dalje s ovim poslom.

MagMe: Uklapaju li se vaše ilustracije kao wall art u različite stilove interijera?

Smatram da da. Nudim razne motive, palete boja i dimenzije. Iako su ilustracije pretežito modne kategorije, smatram da za svakoga ima ponešto. Za one koji se nisu pronašli, samo pričekajte, možda vam baš sljedeća moja kreacija bude hit.

MagMe: Imate li u planuThe 92 Edit pretvoriti u jedini i primarni posao?

MS: A girl can dream. Zašto ne? Ne znam stajati na jednom mjestu i kada nešto postignem uvijek si zadam cilj koji se nalazi još 10 stepenica iznad. Vjerujem da The 92 Edit neće ostati na ovome i da će se još širiti. A u kojem točno smjeru, to će vrijeme pokazati.

Tekst: Ana Ageljić

Fotografije: Mateja Sučević