MagMe Classics: Slim Aarons

Ako već ranije niste, onda se sigurno ovog ljeta, ako ne i u doba karantene kad smo svi žudjeli za ljepšim krajolikom, na svojem Instagram feedu primijetili radove jednog od najpoznatijih američkih fotografa – Slima Aaronsa. Svoju je karijeru ovaj umjetnik započeo kao ratni fotograf, međutim ostao je zapamćen po fotografijama jet seta, američkih socialitea i celebrityja u opuštenom izdanju.

Rođen kao George Allen Aarons u New Yorku 1916. godine, s 18 godina pridružio se vojsci da bi tijekom Drugog svjetskog rata služio kao ratni fotograf i zaradio odlikovanje “Purple Heart”, a nakon toga je izjavio da ga je vojni rok naučio da je “jedina plaža na koju vrijedi doći je ona s prekrasnim, polugolim ženama koje se u miru sunčaju”. I upravo su fotografije slične tematike, s pravim summer feelom obilježile čitavu njegovu karijeru, koja je potrajala gotovo do smrti 2006. godine.

Nakon rata Aarons se preselio u Kaliforniju i počeo fotografirati bogate i slavne te je na Staru godinu 1957. okinuo svoje najpoznatije djelo “Kings of Hollywood” – fotografiju u crno-bijeloj tehnici na kojoj su se nalazili glumački velikani Clark Gable, Van Heflin, Gary Cooper i James Stewart naslonjeni na šank.

Karijeru je izgradio na “fotografiranju atraktivnih ljudi koji rade atraktivne stvari na atraktivnim mjestima”, kako je sam izjavio, a upravo su ta njegova djela ona koja se i dan danas dijele po Instagramu jer prikazuju lagodan život američkog jet seta i njihove vikendice smještene na Karibima i Bermudskim otocima te odmor na lokacijama kao što je ekskluzivno zimovalište Aspen.

Neka od njegovih najboljih djela, koja su objavljena u magazinima kao što su “Town & Country”, “Harper’s Bazaar” i “Life”, ali i neobjavljene fotografije, sabrani su u knjizi “A Wonderful Time: An Intimate Portrait of the Good Life” iz 1974. godine. Među tim radovima nalaze se neke od najbogatijih američkih obitelji, kao što su Rockefelleri, snimljene na svojim imanjima ili u omiljenim resortima.

“Poolside Gossip” također je jedan od tih radova, snimljen u intimnoj atmosferi – bogataši su se s vremenom naviknuli na prisutnost Aaronsa i njegovog objektiva te je bio pozvan na sve ekskluzivne zabave, a maestralno je znao zabilježiti atmosferu te nikad nije koristio usluge stilista ili vizažista.

Nostalgične fotografije ljeta koje pružaju uvid u raskošan lifestyle elite glavna su tema i u njegovim drugim knjigama. “Once Upon a Time” donosi pogled na 50-e, 60-e i 70-e godine s holivudskim zvijezdama, europskom aristokracijom, mogulima i državnicima kao glavnim akterima, “Poolside with Slim Aarons” dokumentira glamurozan život preplanulih, isklesanih, nauljenih tijela u bikinijima i kupaćim gaćama koja se opuštaju na jahtama ili drugim spektakularnim lokacijama uz koktele, dok u izdanju “La Dolce Vita” prikazuje svoju ljubavnu aferu s Italijom. U toj su knjizi sabrana djela na kojima se nalaze Marcello Mastroianni, Ursula Andress, Joan Fontaine i drugi, koji su zaista živjeli slatki život u susjednoj nam državi, i to u unutrašnjosti Sicilije te u veličanstvenim vilama smještenima diljem Italije.

Stil života koji je bilježio svojim fotoobjektivom brojnima je nedostižan i jedino ga putem njegovih fotografija mogu i doživjeti, a ono što je najveća vrijednost njegovih djela je ta da je riječ o dokumentarnim radovima koji su stvari prikazivale zaista onakvima kakve su bile. A svaki pogled na bilo koju njegovu fotografiju zaista budi maštu i odvodi na fantastično putovanje u prošlost i ljetne dane. Pa, uživajte!

Fotografija: Photos.com

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0