MagMe Classics: Marilyn Monroe

Jedna od najpoznatijih žena na svijetu svojim životom, ali i smrću, ne prestaje intrigirati javnost. Marilyn Monroe ikona je Hollywooda o kojoj se i danas, 60 godina od smrti, piše, priča i stvara, a njezin izgled i dalje nadahnjuje. U svibnju ove godine njezin je portret, kojeg je napravio Andy Warhol, prodan na aukciji za 195 milijuna američkih dolara, što je rekordan iznos za američkog umjetnika i bilo kojeg umjetnika iz 20. stoljeća. Netflix je ove godine predstavio dokumentarac o njezinom životu “The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes”, a premijera filma “Blonde” zakazana je za 8. rujna na Venecijanskom filmskom festivalu (i film ćete moći pogledati na Netflixu uskoro). Uz brojne knjige, pjesme, članke i filmove, čini se kako o Marilyn Monroe znamo sve, no s obzirom na to kakav je bogat život vodila, možda postoje i činjenice koje su vam promaknule.

Američka glumica, model i pjevačica te ikona pop kulture Marilyn Monroe rođena je 1926. godine u Los Angelesu kao Norma Jeane Mortenson. Monroe je obilježila zlatno doba Hollywooda, zbog svog bombshell izgleda postala je od simbola seksualne revolucije u 50-im i 60-im godinama i do svoje smrti 1962. godine čitavo desetljeće bila je najplaćenija glumica na svijetu. Iako su joj na poslovnom planu cvjetale ruže te je postala jedna od najpoznatijih žena na svijetu, čiji se izgled i danas kopira, u privatnom životu Monroe je prošla brojne uspone i padove.

Rođena je i odgojena u Los Angelesu, iako je prvih sedam godina života provela u skrbničkoj obitelji, kasnije je živjela s majkom Gladys Pearl Baker, djevojačkog prezimena Monroe. U doba kad je zvijezda začeta, Baker je bila u braku s Martinom Edwardom Mortensen (otud prezime), a iako su se rastali, smatrao se da je on otac do ove godine kada je DNA testom utvrđeno da je otac Marilyn Monroe zapravo Charles Stanley Gifford, suradnik njezine majke s kojim je imala aferu.

Zbog majčinih zdravstvenih problema više nije mogla ostati u njezinoj skrbi te je ostatak djetinjstva provela u različitim skrbničkim domovima i sirotištu. Kasnije je otkrila da ju je upravo teško djetinjstvo uputilo u glumu, koja je bila bijeg od stvarnog života. Cijelo ovo vrijeme, za nju se brinula majčina prijateljica Grace Goddard i njezina obitelj, a kada se ona zbog muževog posla morala preseliti u Zapadnu Virginiju, kako bi mogla ostati u Los Angelesu, Monroe se, sa svega 16 godina, udala za 21-godišnjeg susjeda Jamesa Doughertya. To je bio njezin prvi brak koji je završio razvodom, kao i ostala dva u kasnijoj životnoj dobi. Turbuletan privatni život te brakovi s umirovljenom bejzbolskom zvijezdom Joeom DiMaggijom i dramaturgom Arthurom Millerom privlačili su pažnju javnosti, baš kao i borba s promjenama raspoloženja i ovisnošću.

Nakon što joj je dosadio život kućanice, Monroe se zaposlila i upoznala fotografa Davida Conovera te počela raditi kao model, što je dovelo do potpisivanja ugovora s agencijom (što njezin tadašnji suprug nije odobravao pa se razvela). Zbog pin up izgleda dobivala je komercijalne poslove, a ne one high fashion, te je, kako bi dobivala više poslova, obojila svoju kosu u plavu koja je s vremenom postala njezin zaštitni znak. Bila je radišna i uspješna te je nakon nešto manje od godine dana, u lipnju 1946. godine potpisala i prvi ugovor s glumačkom agencijom. Ben Lyon, direktor 20th Century-Foxa, bio je prva osoba koja je prepoznala njezin potencijal te je zaslužan za njezino umjetničko ime – Marilyn Monroe, koje je tada počeča koristiti. Podsjećala ga je na zvijezdu Broadwaya Marilyn Miller, dok je Monroe sama odabrala majčino djevojačko prezime. Prvih šest mjeseci u Foxu provela je učeći glumiti, pjevati i plesati te promatrajući proces snimanja filma, a 1947. dobila je i prve, male uloge u filmovima “Dangerous Years” i “Scudda Hoo! Scudda Hay!”.

Upisana je i u glumačku akademiju međutim njezini su je profesori smatrali previše sramežljivom da bi ikad uspjela te Fox nije obnovio ugovor s njom pa se Monroe vratila manekenstvu. Bila je uporna u naumu da postane glumica te je putem privatnih veza došla do ugovora s konkurentskom kinematografskom kućom Columbia Pictures. Tamo je pretvorena u Marilyn Monroe kakvu znamo, s platinasto plavim uvojcima. Međutim, ugovor joj ponovon nije obnovljen te se ponovno vratila poziranju pred fotoaparatom. Početkom 50-ih se ipak uspjela probiti, potpisati dugogodišnji ugovor s Foxom i snimiti nekoliko filmova zbog kojih o njoj počelo pisati kao o ozbiljnoj glumici, a javnost ju je obožavala. 1952. godine započela je i njezina veza s DiMaggijom, koji je u tom trenutku bio jedna od najvećih sportskih zvijezda, a u središtu skandala našla se nakon što je priznala da je pozirala gola za kalendar.

Tada je stekla status seks simbola, ali je i dalje željela biti uspješna glumica te je nastavila brusiti talent. Međutim, dobivala je samo jedan tip uloga, koji je počivao na njezinom atraktivnom izgledu te je, uz reputaciju it djevojke, dobila i onu glumice s kojom je teško raditi, zbog kombinacije manjka samopouzdanja i perfekcionizma, što nije doprinosilo njezinoj karijeri. I sama je govorila o tome kako su je brojni i muškarci u filmskoj industriji koji su se nalazi na poziciji moći iskorištavali, nešto slično što je Harvey Weinstein radio začetnicama Me Too pokreta. Kako bi ublažila anksioznost koju je osjećala radeći na filmskim setovima počela je koristiti barbiturate, amfetamine i alkohol, a s ovisnošću se počela ozbiljno boriti nekoliko godina kasnije.

Iduće, 1953. godine pokorila je Hollywood. Filmovi “Niagara”, “Muškarci više vole plavuše” i “Kako se udati za milijunaša” učinili su je pravom zvijezdom. Krajem iste godine pojavila se na naslovnici magazina “Playboy” za koji nikad nije pozirala već je Hugh Hefner za naslovnu fotografiju iskoristio jednu s izbora za miss, dok se unutra nalazila jedna od onih snimljenih za kalendar 1949. godine. Sada je bila jedna od najsjajnih zvijezda Hollywooda, ali ne baš s unosnim ugovorom kojeg je potpisala godinama prije zbog čega je, kad joj je studio ponudio još jednu ulogu “naivne plavuše”, to odbila. Fox ju je tada suspendirao, a Monroe se udala za DiMaggija te spakirala kovčege i otišla na medeni mjesec.

View this post on Instagram

A post shared by Sam Shaw (@samshawphoto)

Do dogovora sa studijem ipak je došla nekoliko mjeseci kasnije te su počele pripreme za flm “Sedam godina vjernosti”. Iako se film snimao u Hollywood, zbog publiciteta je studio odlučio da se jedna scena snimi na Manhattanu. Tako je nastao jedan od najpoznatijih prizora u Hollywoodu, scena u kojoj zrak iz podzemne željeznice podiže bijelu haljinu Marilyn Monroe. Zbog te je slike završila na naslovnicama svjetskih magazina, ali i u brakorazvodnoj parnici s DiMaggijom.

View this post on Instagram

A post shared by Sam Shaw (@samshawphoto)

Zbog neslaganja sa studijem, ulogama koje je dobivala i novčanim naknadama, Monroe je osnovala svoju vlastitu produkcijsku kuću – Marilyn Monroe Productions (MMP), koja je uzorkovala značajne promjene u funkcioniraju filmske industrije tada te se preselila na istočnu obalu. I dalje je održavala vezu s DiMaggijem, spetljala se s glumcem Marlonom Brandom, a tada je u njezin život ušao i Arthur Miller. Nakon što su se oboje razveli i počeli ozbiljnu vezu, studio Fox je poticao Monroe da prekine vezu, s obzirom na to da FBI istraživao Millera zbog optužbi za komunizam, no Monroe je odbila. To je dovelo do toga da FBI otvori dosje i o njoj.

Do kraja godine, Monroe i Fox potpisali su novi sedmogodišnji ugovor, s obzirom na to da MMP nije mogao sam financirati filmove. Dogovor je bio da Fox plaća 400 tisuća američkih dolara za snimi četiri filma i da joj pravo da sama bira projekte, redatelje i snimatelje te je imala mogućnost snimiti jedan film s MMP-om po svakom dovršenom filmu za Fox. Dobila je i etiketu poslovne žene, kritika ju je obožavala te je karijera joj je bila na vrhuncu. U privatnom životu borila se s problemima – udana za Millera, uzela je 18-mjesečnu pauzu kako bi se posvetila stvaranju obitelji, borila se s pobačajem te je završila u bolnici zbog predoziranja s barbituatima.

U srpnju 1958. vratila se u Hollywood i snimila “Neki to vole vruće”, jedan od njezinih najpoznatijih filmova, za koji je dobila i nagradu Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Pratila ju je reputacija dive pa je navodno to i jedan od razloga zašto je Audrey Hepburn dobila ulogu Holly Golightly u “Doručak kod Tiffanyja” unatoč tome što je i Truman Capote lobirao za Monroe. Činilo se kao da joj je karijera u zalasku, filmove koje je snimala nisu dobro prihvaćeni, a uslijedio je i razvod od Millera. U međuvremenu se počela družiti s DiMaggijom, isključivo prijateljski, te je prohodala s njegovim prijateljem – pjevačem Frankom Sinatrom.

Monroe se vratila u Kaliforniju, ali i u studio jer je u proljeće 1962. godine počelo snimanje filma “Something’s Gotta Give” tijekom kojeg je glumica rijetko posjećivala set, zbog bolesti za koju je studio mislio da lažira. 19. svibnja uzela je pauzu od snimanja kako bi otpjevala “Sretan rođendan” na proslavi rođendana predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Johna F. Kennedyja u Madison Square Gardenu u New Yorku. Taj čin privukao je ogromnu pozornost (i ljutnju studija), pogotovo s obzirom a to da se pojavila u haljini u kojoj je izgledala golo. Ta haljina Marilyn Monroe ove se godine pojavila na crvenom tepihu Met Gale, a nosio ju je seks simbol današnjice Kim Kardashian West, čija se figura u mnogočemu temelji na onoj koju je najprije promovirala Monroe.
Kratko pošišani platinasto plavi uvojci, sjajan crveni ruž na usnama te odjeća koja naglašava figuru pješćanog sata bili su njezin trademark. Poput ostalih slavnih glumica obožavala je nositi cipele dizajnera Salvatorea Ferragama sa stiletto potpeticom visine oko 10 centimetara, a povodom 50. godina od njezine smrti Museo Salvatore Ferragamo održao je i izložbi cipela glumici u čast. Jedna od njezinih najpoznatijih izjava bila je: “Dajte djevojci prave cipele i ona će osvojiti svijet”, a čini se kako se nje i držala.

Iduća scena koju je snimala za film “Something’s Gotta Give” bila je ona u kojoj gola pliva u bazenu te su te fotografije objavljene u magazinu Life. Ovo je bio prvi put da je velika zvijezda pozirala gola na vrhuncu svoje karijere, praksa koju danas holivudske glumice imaju gotovo redovito. Zavrzlame između studija i Monroe dovele su do toga da se snimanje zaustavi (kasnije je ponovno pokrenuto), a Monroe je žestoko radila na popravljanju svojeg imidža te je u sklopu toga dogovorila i snimanje za magazin Vogue. Snimljene su dvije serije fotografija, jedna je bila standardni modni editorijal, dok je u drugoj pozira gola, a koje su posthumno objavljene pod naslovom “The Last Sitting”.

Monroe je, naime, pronađena u svojem domu 4. kolovoza 1962. godine te se smatralo da je počinila samoubojstvo predoziranjem barbituratima. Pronađena je u svojem krevetu s telefonom u ruci, a prazne bočice tableta s kojima je liječila depresiju bile su razbacane po spavaćoj sobi. Ako njezin život nije podigao dovoljno prašine onda prerana i misteriozna smrt svakako je. Unatoč tome što je imala problema s ovisnošću, već se nekoliko puta predozirala te je njezin psihijatar, koji ju je liječio posljednjih godinu dana, potvrdio da je patila od depresije i naglih promjena raspoloženja, mnogi nisu vjerovali u priču o samoubojstvu te su se pojavile brojne teorije zavjere, oko kojih je najglasnija ona da je likvidirana od strane Tajne službe predsjednika Kennedyja. Sumnjalo se, navodno, da je prijetila da će otkriti aferu s njim, a i s njegovim bratom Robertom F. Kennedyjem, tadašnjim državnim odvjetnikom ili da je imala informacije koje braću povezuju s organiziranim kriminalom.

Što god bilo istinito, Monroe je za života obilježila pop kulturu zauvijek. Nema liste ikona ili legendi pop kulture na kojoj se ona nalazi, vjeruje se da je jedna od najfotografiranijih osoba 20. stoljeća, utjecala je na stvaralaštvo Andyja Warhola, a njezin imidž i dalje je inspiracija brojnim ženama, modnim editorijalima, umjetnicima, glazbenicima, piscima… I 60 godina od smrti Monroe je jedan od najvećih brendova ikad stvorenih, krasila je proizvode i reklame brendova kao što su Montblanc, Max Factor, Chanel, Mercedes-Benz i Absolut te su njezino ime i pojava i dalje lukrativni.

Razlog njezine dugovječne popularnosti krije se u njezinom javnom imidžu, s jedne strane neprestano nasmijane legende Hollywooda, najvećeg seks simbola i beauty ikone, a s druge strane žene koja je imala teško djetinjstvo, koja se morala boriti za to da ju se shvaća ozbiljno, izbjegavati muškarce koji koriste poziciju moći te koja se borila s emocinalnom nestabilnošću, manjkom samopouzdanja, depresijom i ovisnošću, pod reflektorom javnosti.
Zbog njezine ranjivosti, unatoč tome što je bila najveća zvijezda, žene su željele biti ona, a muškarci su je htjeli zaštiti. Bila je jedna od prvih žena koja je bila slavna na razini na kojoj su danas slavne svjetske zvijezde, koju su paparazzi pratili u stopu i koja je svakodnevno punila novinske stupce te jedna od prvih koja je platila cijenu ekstremnoj slavi. Koliko je bila obožavana, toliko je bila i iskorištavana, a fikcija o savršenom životu holivudskih zvijezda s njom je srušena. Iako je inspirirala milijune ljudi diljem svijeta, Marilyn Monroe i dalje ostaje misterij.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Naslovna fotografija: Instagram (@marilynmonroe)
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0