MagMe Classics: Eames Lounge naslonjač

Jedna od ikona mid-century namještaja i općenito komad koji je obilježio produkt dizajn 20. stoljeća, definitivno je Eames Lounge naslonjač od kože i drva, za čiji je izgled zaslužan američki bračni par Charles i Ray Eames. Eames Lounge naslonjač prepoznatljiv je komad i fotelja koju ste zasigurno barem jednom u životu uočili, a dan danas pripada među najtraženije komade namještaja.

Naslonjač i otoman nastali su 1956. godine, a danas su klasik zbog ikoničnog dizajna, krase domove diljem svijeta, a svakim danom niču novi brendovi koji izrađuju replike Eames Lounge naslonjača. Zbog svoje popularnosti naslonjači se i danas proizvode, a autentične komade možete pronaći samo kod brendova Herman Miller, koji njihov namještaj proizvodi za američko tržište te Vitre, koja je zadužena za produkciju diljem Europe, ili se, pak, dati u potragu za vintage komadom.

Charles i Ray Eames bili su kreativni duo, ali i bračni par, a njihov naslonjač jedan je od prvih komada high-end namještaja kojeg su kreirali. Iza njih je značajna količina namještaja – zaslužni su za neke od najpoznatijih i dan danas traženih stolaca, a u svojim uspješnim karijerama bavili su se i arhitekturom te industrijskim dizajnom. Oženili su se 1941. godine i preselili u Kaliforniji, a tijekom Drugog svjetskog rata Američka mornarica angažirala ih je za proizvodnju udlaga i nosila od šperploče, a upravo je to materijal od kojeg su i ranije izrađivali namještaj te od kojeg je napravljen i Eames Lounge naslonjač.

Pioniri su u stvaranju namještaja od šperploče, a za taj su se materijal odlučili jer su željeli da njihovi komadi nose pristupačnu cijenu te da su dostupni širokim masama. Dizajn je moderna verzija fotelje ili naslonjača koji pripadaju u skupinu club chair – kožnati, udoban komad koji je naziv vjerojatno dobio jer se koristio u muškim klubovima u Engleskoj u 19. stoljeću, iako je komad nastao u Francuskoj pod nazivom fauteuil confortable, odnosno udobna fotelja.

Ray i Charles Eames

Upravo je ta udobnost ono što su Eamesovi postigli ikoničnim komadom namještaja, kojeg su uspjeli lišiti masivnosti, a zadržati onaj komfor zbog kojeg je naslonjač prvenstveno stvoren. Proces je to koji je trajao nekoliko godina, a cilj je bio zadovoljiti želju za proporcijama koje daju maksimalnu udobnost s kvalitetnim materijalima i ručnom izradom. Naslonjač kojeg je kreirao ovaj američki bračni par postavio je novi standard – bio je prozračniji, elegantniji i moderniji od dotadašnjih modela, ali ne samo to, od svoje konkurencije bio je i udobniji.

Eames Lounge naslonjač sastoji se od tri komada šperploče oblikovane u kalupu, a original je bio izrađen od brazilskog ružinog drveta i sve do 1990. godine to je bila jedina opcija koju ste mogli kupiti. Sada se u ponudi nalaze i orah, ebanovina, jasen i palisandar, a kožnati dijelovi spojeni su tako da ne naštete drvu te imaju primjetan, pomalo istrošen izgled kojeg su kreatori željeli postići. Baze i potpore na stražnjem dijelu, kako naslonjača tako i otomana, izrađene su od aluminija, a naslonjač se može i okretati. Uz to, danas je uz kožnate verzije dostupna i onda od mohera.

Danas je Eames Lounge naslonjač dostupan u dvije veličine, u klasičnim dimenzijama i novim, većim. Naime, otkako je naslonjač krenuo u proizvodnju, prosječna visina čovjeka diljem svijeta povećala se za 10 centimetara te je Vitra, ovlašteni proizvođač, u suradnju s Eames Officeom, razvila veću verziju za više ljude koji mogu uživati iznimnu udobnost koju su Charles i Ray Eames i zamisliti s originalom iz 1956. godine, a korištene su iste metode proizvodnje.

Osim toga ovaj klasik modernog namještaja danas je dostupan u brojnim varijacijama kože te furnira kao i baza, iako je i dalje najpoznatiji original izrađen u verziji od crne kože. Luksuzan naslonjač uspio je spojiti dvije stvari, elegantan izgled te maksimalnu udobnost, a sve do danas nije osmišljen niti jedan koji je uspio pomiriti isto te koji se može mjeriti s predstavnikom dizajna 60-ih godina prošlog stoljeća. Čim je predstavljen – u sklopu showa “Home” TV zvijezde Arlene Francis na televizijskoj mreži NBC – Eames Lounge naslonjač bio je veliki hit, a u prilog tome da je zaista riječ o ikoni dizajna govori i činjenica da je naslonjač izložen u njujorškom muzeju Museum of Modern Art, kao i brojnim drugim američkih i europskim muzejima koji slave dizajn.

Bez obzira na slavu koju je osigurao svojim dizajnerima i ogromnu potražnju u svijetu, naslonjači se i dalje rade s ručno rađenim detaljima koji rade razliku tog klasičnog, autentičnog dizajna, od svih ostalih na tržištu. Značajna je činjenica i da se izrađuju kontinuirano od 60-ih godina prošlog stoljeća što znači da ni u jednom trenutku povijesti nisu prestali biti popularni (a vjerojatno niti neće).

Naslonjač je dobio i svojih pet minuta slave na malih ekranima. U pilot epizodi serijala “Frasier”, glavni lik Fraiser Crane, svoj Eames Lounge naslonjač s otoman naziva najbolje napravljenim naslonjačem na svijetu, a s obzirom na to da se nalazi u njegovom stanu, vidljiv je kroz čak 11 sezona ovog američkog sitcoma. U verziji od samta pojavljuje se i u uredu liječnika Gregoryja Housea, glavnog protagnista serije “Dr. House”, pojavljuje se i u seriji “Tračerica”, u vili Tonyja Starka u filmu “Iron Man” te u brojnim drugim serijama, filmovima te pjesmama.

Za autentičan Eames Lounge naslonjač i otoman, u klasičnim dimenzijama te originalnom izgledu morat ćete izdvojiti između pet i šest tisuća američkih dolara, ali imajte na umu da je riječ o ikoničnom dizajnu koji nikad neće ostariti, koji se jednako dobro uklapa u suvremene, kao i u interijere uređene u retro štihu te koji, uz pravilnu njegu, zadržava svoju cijenu. No, sumnjamo da ćete se, jednom kad se zavalite u Eames Lounge naslonjač, htjeti odvojiti od njega.

Fotografije: Vitra, Herman Miller

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0