MagMe Bride: Irina & Matej su fotografski dvojac koji čini vjenčanja još posebnijima… Razgovarali smo s njima!

U razgovoru s brojnim mladenkama u posljednje vrijeme, iznenadilo me da je jedna od prvih stvari za koje znaju koga će odabarati je – fotograf. A nemali broj puta sam na pitanje “tko će vam fotografirati vjenčanje” dobila odgovor: Irina & Matej. Iako je do prije nekoliko godina fotografiranje vjenčanja bilo nešto što se radi pomalo potajno, jer je industrija na to gledala s negativnim kontekstom, upravo je fotografski dvojac sastavljen od supružnika Irine i Mateja Florschutza bio dio promjena koji je wedding fotografiju počeo predstavljati u pozitivnom kontekstu.

Razlog tomu je njihov specifičan stil – fotografije vjenčanja na kojima rade djeluju poput modnih editorijala, ali i imaju dušu jer Irina i Matej uspijevaju uhvatiti suptilne emocije i intimu na svojim fotografijama. Djeluju poput gostiju koje ste pozvali na vjenčanje i koji vas poznaju te samim time uspijevaju “uhvatiti” ono bitno. S obzirom na to da su putovali na brojne krajeve svijeta i sudjelovali u različitim tipovima vjenčanja tijekom godina, pitali smo ih što bi savjetovali budućim mladenkama, kao i što je bitno kako bi bio uspješan u njihovom poslu te što ih inspirira. Što su nam otkrili, pročitajte u intervjuu.

MagMe: Jeste li se oduvijek željeli baviti fotografijom i kako je do toga došlo?

Irina Florschutz: Apsolutno ne. Oboje smo studirali nešto što nema veze s fotografijom i bilo nam je apstraktno vjerovati da bi fotografija mogla biti nešto čime ćemo se baviti profesionalno. Ali je oboma fotografija uvijek bila “tu negdje”. Radili smo to za sebe, potpuno neopterećeno. I onda je iz toga proizašlo par projekata, prva objavljena fotografija u Photo Vogueu, angažman na Cro-a-Porteru i tako dalje…

Matej i Irina Florschutz
MagMe: Pripadate među najcijenjenije fotografe u regiji kad su u pitanju vjenčanja. Kako su baš vjenčanja postala vaša specijalnost?

Matej Florschutz: Hvala puno! Sad, s odmakom od sedam, osam godina, možemo reći da smo od samog početka imali jasnu viziju kako ta fotografija može izgledati. Kažemo “možemo” jer kada smo mi ulazili u fotografiju vjenčanja postojala je poprilično negativna stigma oko fotografije vjenčanja. Nije to bila fotografija s velikim “F” niti fotografija iza koje su ponosno stajala imena.

I to nam je bio izazov promijeniti jer smo vjerovali da možemo ispričati priču vjenčanja na intimniji i iskreniji način, kroz spoj dokumentarne i editorial fotografije.

MagMe: Što smatrate najvažnijiom karakteristikom fotografa koji rade na vjenčanjima? Što mislite da je najbitnije prilikom odabira fotografa za vjenčanja?

IF: Savoir faire. Maniri i vještine u ophođenju s drugima. Jer talent i lijepa fotografija su dovoljni za biti primijećen, ali za opstati u ovom poslu, definitivno ono tko si kao osoba iza objektiva.

MF: Doživotni altruizam. Eliminacija ega. I dugoročni cilj, biti fotograf kojemu je stalo napraviti fotografiju i iskustvo koje će klijent pamtiti i cijeniti do kraja života. I zbog svega ovoga, mislimo da je kod odabira najbitnije upoznati fotografa prije vjenčanja kako bi obje strane bile sigurne da se vizije i energije podudaraju.

MagMe: U svojoj karijeri radili ste i modne editorijale. Je li fashion fotografija vaš ultimativni cilj ili uživate u hvatanju sretnih životnih trenutaka?

IF: Započeli smo s modnom fotografijom, ali smo svjesno odabrali ove sretne trenutke jer smo osjećali da tu imamo više kreativne slobode i da se tu najbolje možemo izraziti.

MF: Modna fotografija je zapravo postala esencijalni dio wedding fotografije. Tako da se apsolutno vidimo i u fashion fotografiji i intenzivno razmišljamo o povremenom uskakanju u te izazove.

MagMe: Imate specifičan stil fotografiranja koji djeluje zapravo kao da ste i sami sudionici događanja koje fotografirate te uspijevate neprimjetno uhvatati sitne trenutke nježnosti. Kako se vaš stil razvijao tijekom godina?

IF: Upravo tako, mi i jesmo kao gosti na događanju koji fotografiramo. Nećete nas čuti ni vidjeti, osim kada trebate pomoć i usmjeravanje s naše strane. I tako je od prvog dana, taj dio se stvarno nije mijenjao.

MagMe: Koga biste izdvojili kao uzor?

MF: Nemam jednog fotografa kojeg bih izdvojio. Ali želim raditi fotografije kao što je Coltrane radio glazbu – nepredvidivo, autentično i bezvremensko.

IF: Juergen Teller. Prvo ime koje dođe kao odgovor. Volim njegovu pragmatičnost.

MagMe: Što vas najviše inspirira?

MF: Glazba i filmovi 90-ih, knjige fotografija poput “The Americans” od Roberta Franka, “Modern Color” od Freda Herzoga, bilo što od Vivian Maier…

IF: Modna fotografija, ultimativna inspiracija oduvijek. Od Petera Lindbergha do Juergena Tellera, Stevena Meisela, Maria Sorrentija. Ali jednako tako i mladi fotografi u nastajanju kao što je Ukrajinac Andrew Grey.

MagMe: Fotografija vas je odnijela na različite strane svijeta. Koju lokaciju ili snimanje možda najviše pamtite?

MF: Zalazak sunca na vjenčanju u Pugliji, uz večeru i zvukove saksofona i mirisa maslina.

IF: Italija ima posebno mjesto u našem životu i radu. I Rim bih izdvojila kao to jedno snimanje i lokaciju koju ću najviše pamtiti. Ustajanje u zoru da bismo Panteon dobili samo za nas.

MagMe: Osim što zahtijeva putovanja, vaš posao zahtijeva i rad vikendom i u večernjim satima. Poželite li to ikad promijeniti? Kako se organizirate s obzirom na to da zajedno radite, a i živite?

IF: A i balansiramo odgoj četverogodišnjakinje. Užasno stresno i iscrpljujuće. Ali sve što radimo, radimo za sebe. Financijski gledano, nitko drugi našim radom i žrtvom ne ostvaruje pasivnu zaradu.

Ali bitnije od toga, sebi i našoj kćeri koja putuje s nama, pružamo iskustvo koje nema cijenu.

Neizmjerno smo zahvalni što nas je posao odveo na mjesta o kojima bismo inače samo sanjali, od Italije do Portugala, Irske, Španjolske… I to ne bismo mijenjali za ništa na svijetu.

MagMe: S obzirom na to da radite s ljudima i to za jedan do njihovih najvećih dana, na vama je i velika odgovornost. Kako se opuštate?

MF: Trening mi je definitivno ispušni ventil. Glazba na vinylu.

IF: Trošenjem novaca? Hahahaha. U tišini našeg doma.

MagMe: S obzirom na to da ste prisustvovali na jako puno vjenčanja, imate li neki savjet za buduće mladenke?

IF: Upoznati fotografe, imati realna očekivanja, a na dan vjenčanja biti prisutna i zaboraviti da fotografi postoje.

MagMe: Što biste ili koga biste željeli fotografirati?

IF: Mislim da nam je potreban jedan kick izvan komfor zone vjenčanja. Dugo već razmišljam o fashion editorijalu.

MF: A razgovarali smo nedavno kako bismo se oboje htjeli okušati i kao kreativni direktori editorijala, kampanja, glazbenih spotova…

MagMe: A koga biste vi odabrali da fotografira vaše sretne trenutke?

MF: Baš smo jučer listali knjigu Peter Lindbergha i divili se načinu na koji je postavljao i vidio svjetlo. Tako da bismo voljeli vidjeti kako bi on koristio svjetlo na kaotičnom danu vjenčanja u kojemu 90 posto vremena ne bi imao kontrolu nad njim.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Irina & Matej

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0