Kultne fotelje koje u posljednje vrijeme ponovno osvajaju obožavatelje diljem svijeta

Za klasike dizajna kao što su Eames Lounge, Egg, Womb, Togo ili Barcelona Chair znaju i oni koji nisu zaluđeni namještajem. No, postoje i neke manje razvikane, a svejedno kultne fotelje, koje u posljednje vrijeme doživljavaju svoju renesansu.

U nastavku vam donosimo tri modela za koje možda niste čuli, a od čijih fotografija ne možemo pobjeći na svojem Instagram feedu. Zanimljivo je za napomenuti da su dva favorita danski dizajn i to onaj sa sredine 20. stoljeća.

Pierre Paulin Groovy Chair (1973.)

@lindatol

Iako je francuski dizajner poznatiji po svojoj kreaciji fotelje Pacha (Gubi), u posljednje vrijeme skandinavske i francuske influencerice svoje domove opremaju s drugom njegovom foteljom. Riječ je o modelu Groovy kojeg je osmislio dvije godine ranije za Artifort. Skulpturalna lounge fotelja zanimljiva je zbog igre praznina i materijala, izgleda kao da je napravljena od dvije vrpce spojene sa strane, a razdvojene po sredini, pa ćete je zato u najbolje moći doživjeti ako je pogledate sa svih strana. Zaobljena silueta kao da poziva da se u nju zavalite, baš kao i vunena tkanina kojom je tapecirana. Iako je ova retro fotelja neobičnog oblika i iznimne udobnosti dostupna u brojnim bojama, najpopularnija je ipak ona krem.

@leiasfez

Hans J. Wegner PP225 Flag Halyard Chair (1950.)

@pernilleteisbaek

Legenda danskog dizajna jedan je od najpoznatijih kreatora namještaja sa sredine 20. stoljeća. Veliki inovator zaslužan je za popularizaciju Danske kao obećane zemlje sa sve dizajnere, a majstor svog zanata za života je stvorio više od 500 stolaca i fotelja, od kojih je možda model Wishbone, nastao u pedesetima, koji se i danas proizvodi. No, kad je u pitanju lounge namještaj tu ipak pobjedu odnosi Flag Halyard – među obožavateljicama ovog ikoničnog dizajna nalaze se danska stilistica Pernille Teisbaek i britanska manekenka i poduzetnica Rosie Huntington-Whiteley. Fotelja je posveta modernističkom dizajnu, a iako je izrađena od čeličnih šipki poznata je po iznimnoj udobnosti. Dizajn djeluje pomalo futuristički, a takva je bila i kombinacija materijala u 50-ima kada je fotelja krenula u proizvodnju: čeliku koji odaje dojam hladnoće suprotstavljena je toplina i udobnost ovčjeg krzna, kao i prirodni materijali poput užeta i jute kojim su tapecirani jastuci (izrađuju se i u kožnatoj verziji, baš kao i remenje koje ih pridržava, a ovčje krzno nusproizvod je islandske mesne industrije i dostupno je u različitim bojama).

Phillip Arctander Clam Chair (1944.)

@hoskelsa

Danski arhitekt zaslužan je za trenutačno možda najpopularniju fotelju na Instagramu koju je Paustian vratio u proizvodnju prije četiri godine. Riječ je o komfornom modelu kojim dominira mekano ovčje krzno u kombinaciji sa zaobljenim ručkama i nogicama koji mu daju pravi skandinavski štih. Fotelja je dostupna i u jarkim bojama te u varijanti izrađenoj od kože, ali je bijeli model ipak najtraženiji. Zanimljivo je da, za razliku od ostalih, ova fotelja i nije bila tako poznata kad je nastala, pa su se tijekom godina pojavile brojne varijacije na temu. Još jedan misterij koji prati ovaj model je i glasina da je navodno kreirana za švedski lanac namještaja IKEA, ali nikad nije završila u njihovoj proizvodnji. Osim toga, njezin se dizajn najprije pripisivao Viggu Boesenu i Martinu Olsenu da bi se napokon otkrio Arctander kao originalni stvaratelj.

@fundachristophersen

Fotografije: Instagram