Tara Grbčić 15.08.2023. Health

7 razloga zašto su banane dobre za zdravlje

Banane su jedno od najrasprostranijeg i najvažnijeg voća koje postoji. Odlične su jer ih možemo kupiti u svako godišnje doba, jednostavne su za konzumiranje i mogu biti zdravi snack on-the-go, odnosno uvijek možete imati bananu pri ruci. Prepune su ugljikohidrata i vlakana, a na 100 grama imaju samo 89 kalorija čime se svrstavaju u jedan od najboljih međuobroka. Osim praktičnosti, banane imaju brojne benefite, i iznimno su korisno, ali i ukusno, voće.

Pozitivno utječu na razine šećera u tijelu

Banane su bogate topivim vlaknima. Tijekom probave, topiva se vlakna otapaju u tekućini stvarajući gel. To također može pridonijeti spužvastoj strukturi banane. Nezrele (zelene) banane također sadrže otporni škrob, vrstu vlakana koje vaše tijelo ne probavlja. Zajedno, ove dvije vrste vlakana mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi nakon jela i regulirati apetit usporavanjem pražnjenja želuca.

To znači da usprkos većem udjelu ugljikohidrata, banane možda neće izazvati velike skokove u razini šećera u krvi kod većine ljudi. Međutim, za one koji imaju dijabetes, veće količine odjednom može uzrokovati previsok porast razine šećera u krvi, pa je najbolje držati se jedne banane na dan.

Banane su pune vitamina C

Možda ne povezujete banane s vitaminom C, ali banana srednje veličine će osigurati oko 10 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C pomaže zaštititi tijelo od oštećenja stanica i tkiva, u apsorpciji željeza, kao i u proizvodnji kolagena. Kolagen je protein koji drži vašu kožu, kosti i tijelo zajedno, i podržavaju zdravlje mozga proizvodnjom serotonina, hormona koji utječe na naš ciklus spavanja, raspoloženja i iskustva stresa i boli, a uz sve to, vitamin C pomaže i u jačanju imuniteta.

Poboljšavaju probavu

Otporni škrob, vrsta vlakana koja se nalazi u nezrelim bananama, prebiotik je. Prebiotici izbjegavaju probavu i završavaju u debelom crijevu, gdje postaju hrana za korisne bakterije u crijevima (probiotici). Vlakno koje se nalazi u zrelim i nezrelim bananama, pektin, može spriječiti zatvor i omekšati stolicu. Upravo zato su banane izvrsne za različite probavne situacije.

Pomažu s gubitkom kilograma

Iako niti jedna studija nije izravno istraživala učinke banana na mršavljenj, banane imaju nekoliko atributa koji bi ih mogli učiniti hranom pogodnom za mršavljenje. Banane imaju relativno malo kalorija, odnosno nešto više od 100 kalorija u prosječnoj banani, ali su hranjive i zasitne.

Također su prepune dijetalnih vlakana i otpornog škroba, što može pomoći da se duže osjećate siti i stoga smanjiti učestalost i veličinu obroka. Banane sadrže tri prirodna šećera, saharozu, fruktozu i glukozu, koji su izvor energije bez masti i kolesterola. Kao takve, banane su idealne, posebno za djecu i sportaše, za doručak, kao međuobrok ili prije i poslije sporta.

Prepune su antioksidansa

Voće i povrće izvrsni su izvori prehrambenih antioksidansa, a banane nisu iznimka. Sadrže nekoliko vrsta snažnih antioksidansa, uključujući flavonoide i amine. Ovi antioksidansi povezani su s mnogim zdravstvenim prednostima, poput smanjenog rizika od srčanih bolesti i makularne degeneracije.

Antioksidansi pomažu spriječiti oksidativno oštećenje vaših stanica uzrokovano slobodnim radikalima. Ako ne konzumirate dovoljno antioksidansa, slobodni radikali se mogu nakupiti tijekom vremena i uzrokovati štetu ako njihova razina postane dovoljno visoka u vašem tijelu.

Pomažu u oporavku tijela nakon vježbanja

Banane se ponekad nazivaju savršenom hranom za sportaše. To je uglavnom zbog sadržaja lako probavljivih ugljikohidrata s kalijem i magnezijem, koji djeluju kao elektroliti.

Gubite elektrolite kroz znoj tijekom intenzivnog vježbanja. Ponovno opskrbljivanje tijela kalijem i magnezijem nakon znojenja može smanjiti grčeve i bolove mišića povezane s vježbanjem. A banane mogu pružiti izvrsnu prehranu prije, tijekom i nakon vježbanja.

Lako ih je dodati u prehranu

Banane nisu samo zdrave i ukusne već su i prikladne i jednostavne za konzumaciju. Odličan su dodatak jogurtu, žitaricama ili smoothiejima, a dobro funkcioniraju i kao preljev za tost od cjelovitih žitarica s maslacem od kikirikija. Možete ih čak koristiti umjesto šećera u pečenju i kuhanju.

Banane se također lako transportiraju, a osim što stanu u svaku torbicu, obično se dobro podnose i lako probavljaju. Kao i sa svime, dobro je znati i koliko banana je dovoljno ili potrebno na dan.

Iako ta brojka zapravo ovisi o vašim jedinstvenim potrebama za kalorijama i hranjivim tvarima, pripazite da ne unosite previše kalorija, ne zamjenjujete drugu hranu i hranjive tvari koje vaše tijelo treba ili ne štetite svom zdravlju na druge načine.Ipak, jedna do dvije banane dnevno vjerojatno bi se smatrale umjerenim unosom za većinu zdravih ljudi. Imaju relativno visok sadržaj ugljikohidrata, pa je preporučljivo jesti ih s proteinima ili masnoćama za održavanje stabilne razine energije.

Osobe s uznapredovalom bolešću bubrega trebale bi ograničiti unos banana i druge hrane bogate kalijem kako bi zaštitile svoje bubrege i srce od oštećenja. Banane je najbolje konzumirati kao i drugu zdravu hranu, umjereno i kao dio zdravog, uravnoteženog obroka ili međuobroka.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest