Znate li što je intuitivna prehrana?

Manje misliti o tome što jedete, a više o tome kako se osjećate dok jedete – zvuči dobro, zar ne? Ako već niste do sada čuli, pravo je vrijeme da saznate više o intuitivnoj prehrani, koja bi se mogla opisati kao anti-dijetni program. Prije više od 25 godina u knjizi “Intuitive Eating: A Revolutionary Program That Works” predstavile su ga Evelyn Tribole i Elyse Resch, a ponovno je u fokusu već godinu dana zbog društvene mreže TikTok.

Ovaj je koncept ponovno došao u fokus jer mijenja odnos koji imamo prema hrani, a može djelovati transformativno i na poboljšanje body imidža, wellbeinga i raspoloženja. Naime, nutricionistkinje koje su bile frustrirane dijetama i onime što čine organizmu njihovih pacijentica odlučile su pomoći ljudima da promijene fokus kad je u pitanju hrana i time poboljšati kvalitetu života. S time se slaže i glasna te jako velika skupina korisnika TikToka – više od pola milijarde postova na toj društvenoj mreži označeno je s hashtagom #intuitiveeating.

Intuitivnom prehranom nećete izgubiti kilograme, ali ćete se osjećati bolje jer ćete naučiti komunicirati sa svojim tijelom, slušati zahtjeve organizma i vjerovati mu te ostvariti zdrav odnos s hranom. Pokret se temelji na osluškivanju gladi i praćenju drugih emotivnih znakova, a tek kad dobro znate slušati potrebe svojeg tijela, možete se početi intuitivno hraniti – i uživati u hrani.

Glavni je zadatak razlučiti stvarnu glad od one potaknute dosadom kada biste samo nešto “grickali”, odreći se emocionalnog prejedanja ili onog kojeg činite pod stresom te u nekim društvenim prigodama i fokusirati se na to kako jedete hranu, odnosno uživate li u njoj, umjesto toga koju hranu jedete. Što mi se jede, koja hrana najbolje djeluje na moje tijelo, hoću li biti sretan nakon ovog obroka – samo su neka od pitanja koja si možete postaviti kako bi se uspostavio balans između fizičkih i psihičkih potreba.

Osim toga, pravilo je da pravila nema! Cilj je uživati u hrani i biti nježan prema sebi te razmišljati o sebi – ono što vama odgovara, ne mora biti ono što odgovara drugima, vaše tijelo će zimi “tražiti” drugačiju hranu nego ljeti, nešto što bi vas objektivno trebalo zasititi i zadovoljiti ne mora subjektivno to činiti. Time ćete moći zaboraviti na dijete, utažiti stvarnu glad kada se ona pojavi, pronaći faktor uživanja koji funkcionira za vas, osjetiti sitost te osluškivati svoje osjećaje i želje. Tribole ističe i kako je glavni cilj obroka uživanje, a ne puko preživljavanje te da je potrebno pronaći balans – nitko nije sretan kada ostane gladan, ali ni kada se prejede.

Intuitivna prehrana pokazala se blagotvornom i za wellbeing, psihu i pozitivan body imidž, a te su stvari posebno u fokusu generaciji Z koja vlada TikTokom. Zato su baš na toj društvenoj mreži postali popularni “What I Eat In a Day” videi koji su nastrojeni protiv dijete pa korisnici dijele kako uživaju u pizzi, čokoladi ili, pak, salati – ako je upravo to ono što njih veseli. Ali se time prekida imperativ salate kao jedine zdrave prehrane, ako vaše tijelo traži nešto drugo. Ovaj sadržaj na društvenim mrežama, pogotovo na ovoj koju koriste mlađe generacije, bori se i s poremećajima u prehrani i pogrešnog body imidža jer prikazuje iznimno sretne i zadovoljne ljude koji uživaju u hrani koju žele jesti, kada i kako žele.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Unsplash

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0