Dina Dončević 16.04.2021.

Sutra nemojte kuhati nego naručite – popularni bistro Market ima novi meni!

Zagrebački bistro Market jedno nam je od omiljenih mjesta za brz, ukusan i zdrav ručak, a dok ponovno nećemo imati priliku uživati u njihovom dizajnerski uređenom prostoru u Gundulićevoj ulici, njihove delicije naručujemo online. Baš su nas zato razveselile vijesti da je od ovog tjedna dostupan novi, proljetni meni – bistro uvijek sezonski mijenja namirnice s kojima rade pa samim time i jela koja su u ponudi, kako nam kaže vlasnik Fran Ćurković.

Gnudi od ricotte

Juha kao i do sada ostaje vezana uz dnevnu, odnosno sezonsku ponudu na Dolcu i inspiraciju glavnog kuhara Gorana Stanisavljevića. Jelo koje se po prvi puta našlo na meniju su gnudi od ricotte u umaku od domaće šalše uz pesto od rukole. Gnudi su ‘okruglice’ napravljene od ricotta sira, parmezana, griza i povrća. Uz umak od domaće šalše i pesto od rukole, svaki zalogaj može biti posebna priča.

Fran Ćurković (fotografija: Nika Mokos)

“Najinovativnije jelo na meniju je štrudla od sporo pečenih svinjskih rebarca i povrća servirana uz umak od paljenog vrhnja i salaticu. Pravo gurmansko jelo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Moja topla preporuka”, rekao je Ćurković.
Na proljetnom meniju se nalazi i jedan klasik koje vole svi od sedam do 77 godina, a to su ćufte s pire krumpirom u umaku od šalše. Jelo se bazira na dobro poznatoj kombinaciji, kvalitetnim namirnicama i odličnoj pripremi – klasik koji svi volimo na jednom višem nivou. Bistro Market postao je poznat po genijalnim rižotima pa se ovog proljeća na meniju našao rižoto sa sočnom puretinom i povrćem. Rižoto s karakterom koji se sastoji od sočne puretine u koji se dodaje pileći temeljac, grašak i na kraju ukiseljeni luk koji daje notu svježine.

Štrudla od sporo pečenih svinjskih rebarca i povrća

Piletina i salata su uvijek odličan odabir za sve koji vole pojesti nešto lagano ili paze što jedu, idealno za proljetne dane. – marinirana pileća prsa sa salatom od bulgura i povrća i kremom od pečene paprike je upravo takvo jelo. Meso pilećih prsa je mekano, sočno i puno okusa što se ne očekuje od pilećih prsa. Salata od bulgura, osim bulgura sastoji se i od cherry rajčica, šparoga i suhih marelica. Sve spomenuto uz kremu od pečene paprike stvara notu svježine i suptilan karaktera.

Ćufte s pire krumpirom

Na proljetnom meniju nalazi se i jedno gotovo keto jelo, a to je lungić s pireom od graška i pečenim mrkvama. Lungić se sous-videa pa se zapeče što ga ostavlja sočnim unutra a zapečenim izvana. Pire od graška i pečene mrkve zaokružuju ovo jelo i daju ovom jelu svježinu i lakoću. Ljubitelje ribe svojim će okusima i bojama zadovoljiti file lososa s beluga lećom, šparogama i bijelim umakom s koprom.

Crni rižoto

“A novosti se nisu pojavile samo na meniju! Naime, u suradnji s Mojati, mladim hrvatskim brendom, napravili smo Market cekere koje prodajemo po 30 kn i dostupni su kod nas u Gundulićevoj 13”, otkrio nam je Ćurković. Mojati se sastoji od kreativnog trojca kojeg čine Jelka Margarita Bogdanić, Ira Pećarević i Karlo Jelić. Brend se istaknuo izradom narukvica sa zagrebačkim motivima, a posebno je upečatljiva ona sa zagrebačkom katedralom, pogotovo nakon potresa koji je pogodio grad u ožujku. “Od prodaje cekera nema zarade, no izradom cekera se želimo povezati s našim gostima i ojačati Market brand jer mislimo još dugo ostati na zagrebačkoj gastro sceni”, s ponosom je istaknuo vlasnik bistroa.

Lungić s pireom od graška i pečenim mrkvama

Uz sva jela na meniju, Market i dalje nudi ukusne koktele u staklenkama s poklopcem to go, a sve spomenuto je dostupno putem Wolt i Bolt Food dostavnih aplikacija, te osobnim preuzimanjem u bistrou prilikom kojeg ostvarujete 10 posto popusta. “Zbog mjera ne možemo održavati naše ‘Reopening’ zabave petkom navečer, stoga smo veselje prebacili na subotu od podne. Na sunčan dan ispred Marketa ima direktnog sunca od podneva do 17 sati, pa se, uz pridržavanje svih mjera, gosti opuštaju uz finu kavu ili neki od naših koktela”, kaže Ćurković. Nama zvuči kao idealan način za provesti subotu – čekajući hranu da se spremi na suncu ćemo popiti koktel te se uputiti doma uživati u proljetnim delicijama bistroa Market.
Fotografije: Luka Hrvatić za Wolt