Prostor nekadašnje videoteke u Labinu postao je krasna galerija. Iza cijele priče stoji hrvatski foto dvojac!

Vrlo je izgledno ako volite gledati fotografije hrvatskih arhitektonskih projekata s naglaskom na dizajn interijera da ste ispod njih ulovili i potpis Koridor 27. Moguće da je da ste se onda, kao i mi, upitali tko se zapravo krije iza tog imena. E, pa, oni su Franka Santaleza i Rajan Milošević, bračni i poslovni par iz Istre koji se već više od jednog desetljeća uspješno bavi fotografiranjem interijera i arhitekture. 

“Volimo vjerovati da smo kroz sve ove godine uspjeli stvoriti prepoznatljiv stil u domeni fotografije tj. način na koji pristupamo i prezentiramo projekte. Ostvarili smo mnoge suradnje sa zaista divnim klijentima, primarno s arhitektima, dizajnerima interijera i privatnim vlasnicima s kojima dijelimo vrijednosti i viziju njihovih projekata. Radi prirode posla fotografiranja putujemo po cijeloj Hrvatskoj i šire (Austrija, BiH, Italija, Dubai, Kuvajt, Katar itd.). Vrlo smo sretni i zahvalni što nam on omogućuje upoznavanje novih krajeva, ljudi i kultura te drugačijeg pristupa radu”, otkrivaju nam na početku priče Franka i Rajan, fotografski dvojac, također  zastupan od strane milanske agencije Photofoyer za komercijalne i editorial projekte koji zapravo živi u Labinu, a koji je sada poslovno odlučio otići korak dalje u pomalo neočekivanom smjeru. 

“Zadovoljni smo životom u Labinu, kvaliteta života je daleko bolja od one u velikom gradu. Sami si određujemo tempo rada i često smo na putu, no Labin nam je idealno mjesto za vođenje svih poslovnih aktivnosti”, govori Rajan, ali i objašnjava zašto su upravo ondje sada odlučili otvoriti svoju Koridor galeriju na adresi Zelenice 7, koja nam je ujedno bila i povod da porazgovaramo s ovim simpatičnim, ali ambicioznim fotografskim tandemom.

“Labin je u biti kreativna sredina, a slovi i kao grad umjetnika, pa nam je galerija bila kao neka nova točka na ovoj kulturnoj sceni. Ideja o njoj pojavila se 2020. godine. Tada se u priču uključio i Frankin brat, Dino Santaleza, multimedijalni umjetnik i glazbenik koji stoji iza glazbe i vizuala Pridjeva, Para Lela i čije ilustracije su danas u samoj ponudi galerije. Zajedno smo htjeli stvoriti lijepi šareni vlastiti prostor u kojem možemo izložiti vlastite radove, ali i surađivati s ostalim umjetnicima”, objašnjava Rajan te ističe kako je Koridor galerija ustvari idealno mjesto i za dizajnere i arhitekte koji ondje mogu doći po inspiraciju za novi projekt te naravno surađivati s njima.

No, tu priča tek počinje jer Koridor galerija nije samo to. Kako nam prepričavaju Franka i Rajan dalje, u pitanju je kreativni prostor u kojem možete između ostalog kupiti i limitirane art fotografije, slike na platnu, kao i ilustracije printane na najkvalitetnijem muzejskom papiru, jednom od najboljih takve vrste. Također, u ponudi imaju i najveću selekciju nezavisnih magazina u regiji, s preko 50 pažljivo odabranih naslova iz cijelog svijeta iz područja umjetnosti, pop kulture, arhitekture, dizajna, slow livinga i održivosti. 

“Galerija je zapravo naš odmak od ubrzanog tempa života i ekrana, vraćanje taktilnom i vizualnom doživljaju. Mjesto gdje možete popričati s umjetnikom, ali i osjetiti papir pod prstima”, dodaje Rajan dok razgovor nastavljamo na temu uređenja same galerije i što ona sve od komada namještaja i detalja zapravo uključuje. 

Otkrivaju mi kako su je zapravo u potpunosti osmislili i uredili sami. “Kompletna ideja, koncept i dizajn interijera je osmišljen s naše strane, a s obzirom na nemogućnost pronalaska gotovih proizvoda koji bi nam odgovarali odlučili smo uz pomoć prijatelja izraditi izložbene podeste, stolove i pult. Interijer se vrlo lako može presložiti za potrebe videoinstalacija ili pak izlaganja skulptura. Pošto se u tom prostoru nekada nalazila videoteka obitelji Santaleza, pokušali smo iskoristiti preostali inventar i dati mu novi život, posebice drvenom pultu koji smo duplo smanjili, zaoblili, obukli u panele i napravili novu radnu ploču s dekorativnim betonom”, prepričava dalje i paralelno otkriva kako su podesti zapravo izrađeni od MDF-a, dok im je svima nekako najposebniji jedan manji koji su pak obložili keramičkim pločicama. 

U razgovoru ne krije kako je upravo taj proces s pločicama, točnije učenje tehnike lijepljenja i postavljanja, brušenja, fugiranja, farbanja bio dug i prilično izazovan za sve njih. Kao još jedan od zanimljivih detalja prostora Franka i Rajan izdvajaju crnu klupicu Paper Lounge UK koja je izrađena od papira, a koja začuđujuće može izdržati 300 kilograma pa to svi posjetitelji shvate kao izazov za isprobavanje. U Koridor galeriji krije se i žuti metalni stolić koji su pronašli na Etsyju, a s potpisom je nizozemskog studia Catchii te luster koji su također pronašli u bespućima interneta. Skreću pažnju i na pod koji je od PVC-a u roli, terrazzo uzorka, nabavljen od tvrtke ADDE studio iz Zagreba.

“Sretni smo da su se u prostoru već nalazile dvije linije galerijske rasvjete koje nismo trebali mijenjati, a svojevrsni hommage videoteci je i crveni retro TV Iskra Minirama koji prikazuje razne informacije i vizuale”, govori oduševljeno Rajan i spominje kako im je u likovnom oblikovanju i pripremi vizuala pomogao i prijatelj, izvrstan grafički dizajner Boris Pleša iz Zagreba.

Naravno, nisam ih propustila pitati i kako im je bilo fotografirati vlastiti prostor, pa u konačnici onda i biti zadovoljan vlastitim fotografijama. “Teško! Definitivno nije bilo lako samom sebi odraditi fotkanje prostora nakon što smo proveli mjesece prije toga renovirajući ga. Iako on nije velik, fotografiranje se odužilo na dva dana – to vam sve govori”, poručuje ovaj dvojac od kojeg sam još za kraj doznala i koji su im neki daljnji planovi po pitanju Koridora 27, ali i same galerije. 

Kažu mi kako nastavljaju istim smjerom uz još više putovanja izvan granica Hrvatske. U fazi su razrade kreativnog programa i dogovora s autorima u galeriji za iduću godinu, a plan im je završiti i webshop te realizirati neke osobne projekte koji se u njima već dugo kuhaju. Ukratko, za ekipu iz Koridora 27 predaha nema, a ako se nađete u Labinu, svakako ih posjetite u galeriji. Napunit će vas jednom zbilja posebnom energijom i vedrinom. 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Koridor 27

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0