Pozitivno razmišljanje se može uvježbati

Svi znamo da je važno pozitivno razmišljati, no ponekad je to malo teže ostvariti. U vremenima kad smo poprilično nemoćni promijeniti situaciju oko sebe, u kakvoj se baš sada nalazimo, malo se teže motivirati na optimističan pogled na svijet, ali i dalje možemo utjecati na svoj pogled.

Dobra vijest je da je misliti pozitivno jednako jednostavno kao i biti u dobroj formi, samo treba uložiti truda i vježbati!

Studije diljem svijeta dokazale su da optimističan mindset utječe pozitivno na psihičko i mentalno zdravlje što utječe na unutarnje vibracije čime smo sposobniji ostvariti sve što želimo. U prijevodu, pozitivnim stavom sami sebe dovodimo do uspjeha!

Istraživanja su također pokazala da je otprilike 80 posto naših dnevnih misli negativno zato što se podsvjesno treniramo na takvu vrstu razmišljanja. Negativne misli oduzimaju produktivnost, kreativnost i loše utječu na donošenje odluka što svakako ostavlja posljedice u našim životima.

Što znači da svjesno trebamo promijeniti postavke svog razmišljanja kako bismo negativne misli pretvorili u pozitivne. Programerima možda zvuči jednostavno, nama laicima – poprilično komplicirano.

Pa, kako sebe istrenirati na pozitivno razmišljanje? Nalazimo se u situaciji u kojoj imamo vremena razmišljati, razvijati i baviti se sobom, pa krenimo redom.

  1. Promatrajte svoje misli

Kako bismo uopće mogli na nešto utjecati, važno je da znamo kako to funkcionira. Mislimo svakodnevno, stalno razmišljamo, no koliko često razmišljate o tome kako mislite?

Jeste li tužni ili nervozni? Razmišljate li negativno zbog brige za svijet ili zato što ne možete izaći i popiti kavu u kafiću? Brine li vas potres ili vam izaziva stres i anksioznost? Što vas je naljutilo? Ovo su samo neka od važnih pitanja kojima analiziramo tijek misli i otkrivamo pozadinu reakcije. Isto tako, važno je vidjeti i što je bilo pozitivno, dobro, lijepo… Kad ste se prvi put razveselili nakon potresa, što vas je nasmijalo? Što je vama izazvalo ugodu u neugodnoj situaciji, kad ste se osjetili sigurnima?

Ponekad se negativne misli pojave zbog sitnice te potom, baš poput snježne lavine, s vremenom postanu nezaustavljive. Dobro je napraviti bar jednu analizu u danu i pokušati je sagledati objektivno – zbog čega smo zapravo nervozni, što nas stvarno ljuti… Ponekad emociju pripisujemo osobi ili situaciji, a zapravo je stigla iz nekog drugog konteksta i to je važno osvijestiti. Isto tako dobro je osvijestiti koji događaji ili ljudi pokreću negativne, a koji pozitivne misli.

2. Skenirajte pozitivne trenutke

Prije nego odete na spavanje, pokušajte se sjetiti bar tri pozitivna trenutka ili lijepe stvari koje su vam se dogodile tog dana. Čak i sitnice, poput komplimenta od bolje polovice ili igre s kućnim ljubimcem, mogu biti razlozi za sreću.

Svakodnevnim prisjećanjem na pozitivne trenutke istrenirat ćete svoj um da počne primjećivati te trenutke i dok se nalazi u njima, čime si možete priuštiti uživanje u trenutku. Tako se može fokus staviti na važne stvari, detalje, sitnice, ono od čega se život zaista sastoji.

3. Budite zahvalni i ljubazni

Jeste li primijetili kako su svi nekako baš nervozni kad vama nije dan ili, pak, kako se svi smješkaju kad ste dobro? Zahvalnost i poštovanje prema drugima neke su od osnovnih vrijednosti koje nas čine pozitivnijima. Pohvala ukućanu kada napravi nešto lijepo ili osmijeh za prodavačicu u trgovini koja i u ovim trenucima radi, čine da se i sami osjećate odlično.

Ponekad je samo trik u izaći iz kuće s osmijehom i postaviti se prema danu sa zahvalnošću, tako će vas svugdje gdje dođete dočekati osmijeh, a osjećat ćete se odlično!

4. Pomozite drugima

Pomaganje oplemenjuje, pogotovo kada dajemo bez namjere da nam se vrati. U ovom periodu krize itekako imamo prilike pomoći drugima i tako povećati razinu pozitive u svom životu. Pomozite starijima tako što ćete im donijeti namirnice da ne moraju u dućan, pomozite poznanicima koji nisu vješti s računalima da se povežu u ovim trenucima, volontirajte, samo pritom pazite da se i dalje ponašate savjesno i prema uputama, ako izlazite iz kuće. Pomagati se može i na daljinu, primjerice donacijama onima kojima je to sada najviše potrebno!

5. Okružite se pozitivnim ljudima

Svi znamo koji prijatelji su pozitivni, a koji vole kukati ili kritizirati. Kada vam je potrebna doza pozitive, nazovite najoptimističniju osobu u imeniku, navijte na najgalsnije najpozitivniju pjesmu koju znate, smiješan film… Poruka jasna, bježite od negative.

6. Vježbajte okretati misli

Već smo više puta pisali o tome koliko je važno negativne misli pretvoriti u pozitivne, a u ovoj situaciji je to važnije nego ikad raditi svakodnevno i osviješteno. Da si sada zadam cilj izgubiti pet kilograma do kraja travnja, morat ću sutra krenuti i svaki dan vježbati određen set vježbi, prilagoditi prehranu i kretanje. Jednak plan moram napraviti i ako želim na ovaj period i događaje gledati drukčije, pronaći pozitivno.

Na primjer, umjesto da se svaki dan žalim što ne mogu putovati ili ići na večere i druženja, mogu pronaći korist i sreću za sebe u toj situaciji. Cilj mi je ovaj period iskoristiti kako bih se maksimalno posvetila svom razvoju, njezi i uređivanju ormara (što nisam stigla mjesecima).

Recept je sljedeći, od danas:

  • počinjem primjećivati lijepo, dobro, pozitivno
  • prije spavanja sumiram tri najpozitivnija trenutka u danu
  • pokazujem okolini zahvalnost i otvorenost
  • pričam o lijepim temama, gledam zabavne filmove, slušam feel good glazbu
  • doprinosim i pomažem koliko mogu
  • upravljam sobom i svojim mislima
  • smijem se

I mali koraci čine veliku promjenu u raspoloženju, krenite s onim što vam je najlakše i polako. Dok smo svjesni da možemo utjecati na svoje misli, sve će biti dobro, mislite pozitivno!

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0