Ovaj fenomenalno uređen stan u Splitu savršen je spoj dizajna i funkcionalnosti. Morate pogledati fotografije!

U samom centru Splita, ali u ulici koja je sinonim za mirnu zelenu oazu jer je izolirana od ljetne sezonske buke. Upravo ondje smjestio se ovaj fenomenalan dizajnerski stan u koji vas danas vodimo, a čiji projekt potpisuje splitski Mijić Haklička Studio. Arhitektice Lucija Mijić i Vana Haklička otkrivaju nam da uspješnost projekta djelomično leži i u činjenici kako je naručiteljica u biti jedna njihova suradnica, prijateljica koja dolazi iz dizajnerske branše, pa da su iz tog razloga ovaj projekt odradile s posebnim zadovoljstvom, ali još važnije – i s potpunom slobodom s dobro izrečenim projektnim zadatkom. 

Naime, stan je smješten u zgradi iz 1947. godine, dok je zatečeno stanje stana bilo ruševno. No, arhitektice ističu kako su uspjele izvući i renovirati unutarnja vrata i štokove, koji su i postavili neke prve stilske smjernice. Ideja je bila provući malo mid century modernog stila i parisian chica, dok je proces renoviranja i projektiranja trajao kratko radi dobre komunikacije i velikog povjerenja između projektantica i investitorice.

“Dnevni prostor smo zamislile kao prostor za druženje, ne kao klasični dnevni boravak i blagovaonicu, već kao prostor koji je više u službi služenja večera i druženja za prijatelje i obitelj. Nema klasične sofe već se cijeli dio sjedenja odvija na uzdužnoj zelenoj klupi koja se proteže preko cijelog zida, a koja mijenja uloge iz sjedeće klupe u klupu za odmor i chill” objašnjavaju nam iz Mijić Haklička Studija. 

Kuhalište se pak nalazi u centru prostora na otoku kako bi se omogućila komunikacija nekog tko kuha s cijelim društvom. Kao veliki statement komad ističu plavi element koji strateškim postavljanjem odvaja kuhinju i tvori ulazni hodnik. Ormar ima funkciju s obje strane, sa strane hodnika i sa strane kuhinje.

“Kako se naš studio bavi i dizajnom namještaja, u dnevnom boravku se nalazi stolić koji je mali sneak peak nečega na čemu radimo već dugo, a to je naš brend namještaja. Prilikom projektiranja interijera često projektiramo i namještaj pa se ukazala potreba da najbolje komade otvorimo prema tržištu, što će se nadamo se, i dogoditi na jesen ove godine. Tako smo i za ovaj interijer projektirali blagovaonski stol s predimenzioniranim inox nogama i razvedenom plohom kako bi se omogućila što bolja komunikacija ljudi koji ga koriste”, ponosno nam otkrivaju ove dvije arhitektice. 

Što se tiče dodatnih prostorija, stan još ima dvije sobe od kojih svaka ima i svoju kupaonicu. Gostinjsku sobu lišile su klasičnog ormara i postavile cijev koja služi za vješanje odjeće, a u drugoj sobi se nalazi antikni ormar kupljen na buvljaku. Ono što dodatno oplemenjuje ovaj prostor je i umjetnost, točnije slike na zidovima soba i u dnevnom boravku koje pripadaju splitskoj umjetnici Ana Mariji Delalle

Iako u stanu prevladavaju svijetle boje u kombinaciji s drvom, cijeli projekt začinjen je akcentnim kolorističkim komadima i detaljima. Osim spomenutog plavog elementa, umjetničkih slika i zelene klupe u dnevnom boravku, u stanu će vas jednako oduševiti i zeleni baršunasti otoman u jednoj od soba, kao i pločice u boji terakote i plavoj iza uzglavlja kreveta. Puno računa u stanu se vodilo i o rasvjeti, pa tako prostor oplemenjuju i decentna rasvjetna tijela, a dašak živosti unosi i nekoliko lijepo odabranih biljaka.

Za kraj, arhitektice ne kriju činjenicu kako je investitorica bila očarana finalnim izgledom. Ono što ih je najviše razveselilo jest njezin komentar da je stan zbilja ugodan za boraviti i da odaje dobar vibe te služi upravo onome za što je prvotno namijenjen i zamišljen – a to je opuštanje i druženje. 

“Mi kao projektantice uvijek predviđamo i vidimo dobar dizajn i uređenje, ali taj ugođaj u stanu kod korištenja je nešto što tek dolazi naknadno kada se u njemu počne provoditi vrijeme. To nas posebno veseli kada uspijemo klijentima pružiti točno takvu emociju koja nam je na početku projekta i opisana. Smatramo da je to najbolja nagrada našem radu” poručuju iz Mijić Haklička Studija. 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Luka Barković

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0