Mali stan, moćan dojam. Razgledajte potpuno adaptirani stan u Splitu koji krase zanimljivi plavi detalji i sjajna rješenja

Arhitektice Vana Haklička i Lucija Mijić iz Studija MH provele su nas kroz svoj recentni projekt koji vam danas predstavljamo. U pitanju je stan od 42 četvorna metra namijenjen za život jednog mladog par. Smješten je u modernističkom kvartu Split 3 u Ulici Ruđera Boškovića – gradskog megaprojekta s kraja 60-ih godina prošlog stoljeća, u blizini kampusa grada Splita, gdje gravitira puno mladih ljudi, pogotovo studenata.

Kako doznajemo od projektantica, postojeće stanje stana nakon kupnje je bilo takvo da je zahtijevalo potpunu adaptaciju i sanaciju od vlage zbog ne održavanja i manjka interesa prijašnjeg vlasnika koji ondje dugo nije živio. Također, bilo je potrebno promijeniti sve vanjske zatvore i instalacije vode, struje te podove.

“Proces renoviranja i projektiranja trajao je kratko radi dobre komunikacije i velikog povjerenja između investitora, izvođača i nas. Jako smo bile zadovoljne što su nam sve prve ideje glatko prolazile bez preispitivanja, što je odlika i odlučnosti i povjerenja”, otkrivaju nam arhitektice.

Ako pak pogledamo stan prostorno, on se sastoji od pretprostora s ugradbenim ormarom, kupaonicom unutar koje se nalazi prostor praonice i ostave, dnevnog boravka koji je odvojen od spavaće sobe vertikalnim paravanom. U produžetku boravka nalazi se radni kutak s obzirom na to da jedan od investitora često radi i od kuće te kuhinje koja je spojena s blagovaonicom i ima izlaz na vanjsku lođu. Na nju se tako može pristupiti iz dnevnog boravka i iz prostora blagovaonice i kuhinje.

Na pitanje koji su neki glavni aduti u smislu rješenja, arhitektice ističu kako stan nije imao odvojenu spavaću sobu, a jedan od zahtjeva investitora je bio odvojen prostor za spavanje. Pitanje je bilo kako to realizirati s obzirom na već definirane vanjske otvore, što je značilo da se nije mogla napraviti potpuno odvojena prostorija s vanjskim otvorom.

“Tako smo došle na ideju da napravimo vertikalni paravan koji će odvajati dnevni prostor od spavaćeg, te će ujedno biti i dekorativan element u prostoru. Oblikovale smo ga da djelomično bude s punom ispunom (zazidan), a ostatak transparentan, tako da drveni okvir unutar kojeg smo umetnuli polikarbonat propušta prirodno svjetlo u sobu, ali nije proziran. Dodale smo još zavjese za zamračivanje sa strane prostorije sobe za potpunu intimu. Krajnji efekt je spavaća soba kao dio dnevnog prostora, ali istovremeno može biti odvojena, ovisno o potrebama korisnika”, objašnjavaju projektantice koje bi ovaj životni prostor mladog para opisale u biti kao moderan s dozom kontrolirane eklektičnosti. 

Ono što nam nije promaknulo su i plavi detalji u prostoru za koje arhitektice kažu kako su se dogodili vrlo spontano. Dapače, inicijalna ideja je bila da sve bude u nekoj neutralnoj paleti boja jer su sami investitori takvi da ne vole eksperimentirati te su bili naklonjeni da interijer ide u tom smjeru. 

“Investitori u biti ne vole baš riskirati u tom smislu. Međutim, u fazi projektiranja listajući kataloge s pločicama ugledala sam primjer jednog butika u Barceloni koji je imao plave detalje te me dojmio i inspirirao, u smislu kako bilo koji prostor s doziranim detaljima i bojama, u ovom slučaju pločicama i intenzivnom plavom bojom, može promijeniti dojam i napraviti potpuno neki novi interesantniji izgled”, prisjetila se Haklička i dodala kako su mali prostori puno atraktivniji za projektirati. 

Ističe kako pritom trebate biti kreativni da ga maksimalno iskoristite, da bude funkcionalan te vam daje mogućnost da eksperimentirate, jer mali prostor ‘trpi’ puno toga, dok veliki ne. Kada su pak pozvale lokalnu umjetnicu da naslika slike posebno za ovaj prostor, konstatirala je da će plave slike iznad kreveta upotpuniti cijeli izgled, ali taman koliko je potrebno da ne bude u koliziji s plavim detaljima, te da ostale budu vrlo neutralne, da ne privuku veliku pozornost od samog interijera.

Kada je riječ pak o komadima namještaja, arhitektice naglašavaju kako prilikom projektiranja često projektiraju namještaj i izvode ga s lokalnim stolarima te koriste različite brendove namještaja tako da ostanu unutar budžeta investitora. No, u ovom slučaju stolariju (ormare i kuhinju, paravan između sobe i boravka) je izvodila lokalna firma Stolarija ORAH d.o.o., za pločice i sobna vrata su zaslužni Brodometalurgija, laminat Fibas, sanitarije Kera term. Ostali gotovi namještaj je kombinacija Jyska, Ikee, Noo.ma, Zara Home, Faro lighting, a za dovođenje cijelog projekta do realizacije zaslužna je građevinska firma Rekonstrukcije d.o.o. pod vodstvom Duje Radmana. 

Kao jednu od najvećih posebnosti ovog projekta arhitektice iz Studija MH ističu kako im se najviše svidjela lakoća dijaloga s investitorima i njihovo prihvaćanje ideja – što je ključ svakog dobrog projekta, smatraju. 

“Oni nas ne bi angažirali da im pomoć nije trebala, ali ako ste nas već angažirali dajte nam slobodu da vas usmjerimo kako napraviti nešto dobro, lijepo i funkcionalno. Posebno nam se sviđa kako je zapravo stan male kvadrature, a opet ima sve potrebno za život jednog mladog para. Super je i to kako jedan takav prostor samo s jednim detaljem poput vertikalnog paravana koji nije običan zid ili pločicama koje odskaču od neke unificirane forme i izgleda, može napraviti wow efekt. Moramo priznati da je ovo jedan od rijetkih projekata bez ikakvih velikih problema, tako da je bilo istinsko uživanje radeći ga”, dodaju za kraj i ne kriju kako su i investitori jako zadovoljni finalnim izgledom. Najviše im je bilo drago što su imali povjerenje od samog početka iako su imali mini dozu straha oko finalnog proizvoda i “riskantnih” elemenata poput plavih pločica u kuhinji. 

U nastavku pogledajte još fotografija ovog fantastičnog projekta!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Luka Barković 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0