MagMe Classics: Met Gala bal

First Monday in May sada je već poznati izraz i jedno od najvažnijih modnih događanja jer se prvog ponedjeljka u svibnju tradicionalno održava Met Gala bal. Ove godine tema je “Gilded Glamour and White Tie”, odnosno večer će biti u znaku američke mode 19. stoljeća.

Met Gala bal ili službeno Costume Institute Gala, poznat je kao najvažnija noć u godini za modu i celebrity svijet. Zbog važnosti koju ova večer predstavlja posljednjih godina prozvana je “Super Bowlom crvenih tepiha”. Zapravo je riječ o dobrotvornoj tematskoj zabavi koja se održava svake godine u Institutu za kostime (The Costume Institute) muzeja Metropolitan u New Yorku.

Met Gala je 1948. godine pokrenula modna publicistica Eleanor Lambert kao način prikupljanja novca za novoosnovani Institut za kostime, uz obilježavanje otvaranja godišnje izložbe. Prva Met gala je bila večera, a ulaznice su koštale svega pedeset američkih dolara. Danas koštaju između 35 tisuća do nekoliko stotina tisuća dolara.

Tijekom prvih nekoliko desetljeća svog postojanja, gala je bila jedna od mnogih godišnjih dobrotvornih akcija koje se održavaju za njujorške dobrotvorne institucije. Sukladno tome, sudionici prvih gala bili su gotovo u potpunosti članovi njujorškog visokog društva ili gradske modne industrije. Od 1948. do 1971. događaj se održavao na različitim lokacijama, od hotela Waldorf-Astoria, preko Central Parka pa do Rainbow Rooma u Rockfeller centru.

Diane Vreeland

Sve se promijenilo 1972. godine. S dolaskom legendarne modne urednice američkog izdanja magazina Vogue, Diane Vreeland, na poziciju savjetnice instituta, Met Gala se počela razvijati u smjeru glamura i glavnog događaja američkog jet-seta. Njezina ideja je bila pretvoriti večeru u party, kao i uvođenje tematskih večeri. Tako su se tih godina među uzvanicima mogli vidjeti članovi njujorške elite, ali i poznati glazbenici, umjetnici i glumci poput Elizabeth Taylor, Andy Warhola, Eltona Johna, Lize Minelli, Madonne i Cher.

Cher na Met Gali 1974.Slično kao i danas, gosti bi dolazili u muzej na koktele u Velikoj dvorani, odjeveni u dizajnerske haljine i nakićeni draguljima. Zatim bi krenuli niz pokretne stepenice u tamu Metovog podruma kako bi vidjeli izložbu. Izložba je odisala stilom Vreeland – bezlične lutke, često s najlonkama navučenim preko glave kako bi dodatno prikrile crte lica, raspoređene u dramatično osvijetljeni prikaz. Mogla se čuti glasna glazba, a ponekad se čak mogao osjetiti i miris kojim je događaj bio okupan. Bez obzira na modu koja se predstavljala, svjedočanstva iz tog doba tu atmosferu opisuju kao “ukusnu jazbinu opijuma”.

Kada je Vreeland umrla 1989., događaj se nastavio bez domaćina. Rane devedesete su tom eventu donijele obnovljeni osjećaj glamura, a gosti su postali sve poznatiji, pa se tako 1996. na Gali pojavila princezu Diana u haljini koju je dizajnirao John Galliano za Dior.

Prineza Diana na Met Gali 1996.

Tri godine kasnije, urednica američkog izdanja Voguea i direktorica u kući Condé Nast, Anna Wintour stiže na mjesto predsjednice Instituta koji joj je bio dobro poznat, s obzirom na to da je imala iskustvo domaćina Met Gala bala 1996. i 1997. godine.

Anna Wintour

Kao domaćin večeri, Wintour je napravila dvije ključne promjene – premjestila je zabavu s prosinca na svibanj i pokrenula popis gostiju Vogueove goleme mreže kontakata, kako unutar modne industrije, tako i izvan nje, u svijetu umjetnosti, politike i medija.

Lady Gaga, 2019.

Od toga trenutka je Met Gala zaista počela nalikovati na ekskluzivnu zabavu kakva je danas. Popis gostiju Anne Wintour oduvijek je uključivao slavne i poznate, a neki od najistaknutijih uzvanika su Rihanna, Lady Gaga, Reese Witherspoon, Blake Lively, Cara Delevingne, Kate Hudson, Selena Gomez, Amal Clooney, Serena Williams, Bradley Cooper i Irina Shayk… Ako su bitni i slavni, njihovi ime naći će se popisu gostiju ekskluzivnog bala.

Blake Lively, 2018.

Uzvanici se biraju na različite načine. Neke od njih Wintour osobno poziva da se pridruže godišnjem odboru, te im se u skladu s tim upućuje poziv, dok druge pozivaju izravno modni brendovi. Ostale biraju zaposlenici Voguea, u dogovoru su s modnim kućama. Oko 550 uzvanika dobije pozivnicu, a ako niste pozvani, uvijek možete kupiti kartu koja je košta od 35 tisuća dolara na više. Sav novac od ulaznica ide u budžet Costume Institutea za daljnje izložbe te promicanje znanja i svijesti o povijesti mode.

Jared Leto, 2019.

Teme koje se biraju za Gala bal zaista su zanimljive od samih početaka. Prva tema 1973. bila je “The World of Balenciaga”, a uslijedile su “Romantic and Glamorous Hollywood Design”, “Vanity Fair: A Treasure Trove” i “La Belle Époque”.

Tek 2004. godine, uz temu “Dangerous Liaisons: Fashion and Furniture in the 18th Century”, bal postaje događaj s razrađenim kostimskim elementima. Te godine glumica Amber Valleta zasjala je kao Maria Antoinetta u punk-rock stilu, s golišavim korzetom Maggie Norris Couture, suknjom Johna Galliana i frizurom  inspiriranom 18. stoljećem.

Svake godine, Met Gala bal ostane zapamćen po nečemu, i tako već godinama. 2009. Naomi Campbell i Stephanie Seymour odbile su sudjelovati kao podrška dizajneri Azzedine Alaïji, čiji dizajn nije bio uključen u izložbu. Galu iz 2014. pamtimo po sceni iz dizala u kojoj su sudjelovali Beyonce, Jay-Z i Solange Knowles, a 2015. po tome jer je naziv teme promijenjen iz “Chinese Whispers: Tales of the East in Art, Film and Fashion” u “China: Through the Looking Glass”.


Bal iz 2016. ćemo zauvijek pamtiti po kontroverznom Givenchy kostimu koji je Madonna nosila, a odabirom outfita posljednjih godina najviše oduševljava glazbenica Rihanna koja baš uvijek pogodi temu.


Prošle godine, kao i 2019., najviše je komentara na odabir kombinacije za Met Galu primila Kim Kardashian, koja se pojavila u Balenciaga i Mugler izdanjima.

Iako na društvenim mrežama imamo prilike gledati fotografije s crvenog tepiha i afterpartya, javnost nema mogućnost zaviriti u samu Galu.

Još 2015. Wintour je uvela zabranu društvenih mreža unutar događaja, navodno zbog privatnosti, sigurnosti i uživanja gostiju tijekom raskošne zabave. Ipak, ne poštuju svi pravila. Uvid u Met Galu ipak su nam omogućile neke slavne osobe poput Kylie Jenner, koja je u kupaonici snimila selfie u društvu Brie Larson, Puff Daddyja, Franka Oceana, Kenndall Jenner, A$AP Rockyja, Kim Kardashian i Lily Aldridge.

Zabava iz 2015. godine postala je tema dokumentarca “First Monday in May” u režiji Andrewa Rossija. Samo 225 odobrenih fotografa, reportera i sudionika društvenih medija dokumentiralo je zbivanja za dokumentarni film. Svim ostalim sudionicima bilo je zabranjeno korištenje društvenih mreža na događaju od tada.

Film prati kustosa Andrewa Boltona, direktoricu specijalnih projekata Sylvanu Ward Durrett te, naravno, Wintour, u pripremama za ovaj veliki događaj. Zanimljivo je da je proces biranja teme dugotrajan i prolazi cijeli niz odobrenja.

Ono što pokušavam učiniti je raditi na temi koja se čini aktualnom i koja definira kulturološki pomak koji se događa ili će se dogoditi. Uvijek se trudimo imati dinamičan izbor tema, koje se kreću naprijed-natrag iz prošlosti u sadašnjost. – Andrew Bolton, glavni kustos izložbe

Kada su Bolton i njegov tim zadovoljni temom, prezentiraju je ravnatelju i predsjedniku muzeja na odobrenje. Iako se ovaj proces odobravanja odvija otprilike godinu dana unaprijed, istraživanje koje Bolton i njegov tim prolaze događa se godinama unaprijed. Praktično upravljanje temom počinje čim se otvori proljetni show, dajući timu od 32 osobe 12 mjeseci da se čarolija ponovi. Nakon što je prime blagoslov od strane najviše pozicioniranih u Metu, tada svoje mišljenje daje Wintour.

Andrew Bolton

Danas je Met Gala poznata po iznosima koje prikuplja i jedna je od najvećih humanitarnih inicijativa u New Yorku. Prema Forbesu, Met Gala je prikupila ukupno više od 200 milijuna dolara za Costume Institute. Svake godine događaj uspije prikupiti pregršt sredstava, a 2019. rekordnih 15 milijuna dolara u jednoj večeri.

Od 1948. Met Gala se održava svake godine uzastopno, osim 2000. i 2002. Prije dvije godine, 2020., Met Gala je u potpunosti otkazana zbog pandemije. Gala je nastavljena 2021., ali je održana u rujnu, a ne u svibnju. Iako je prošlo samo osam mjeseci od posljednje Met Gale, veselimo se vidjeti ovogodišnji crveni tepih!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Pinterest, Vogue.com

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0