Kako su sofe postale novi statusni simboli na Instagramu

Torbica Hérmes Kelly? Posljednji colorway Air Jordan 1 tenisica? Putovanje na Maldive? Večera u Nomi? Ne, najnoviji statusni simboli na Instagramu su – sofe! Influencerice se više ne hvale s time što su nosile, gdje su bile i s kim su se družile, već svojim interijerima, odnosno činjenicom koja se od trenutačno popularnih dizajnerskih sofa nalazi u njihovom dnevnom boravku.

Uređenje interijera u fokusu je društvenih mreža već dvije godine, čini se kako su odjednom svi počeli više pažnje pridavati ambijentu u kojem borave, a glavna zvijezda svih Instagram fotografija je upravo sofa. Ne samo da smo dobili uvid u život influencera, već i u prostor u kojem borave tijekom najintimnijih trenutaka, prostor koji dijele s obitelji i koji je njihovo utočište.

A taj je prostor redovito ukrašen dizajnerskom sofom, po mogućnosti onom vintage ili, pak, klasikom koji je ponovno u proizvodnji. Era s kojom su gotovo svi opsjednuti su sedamdesete, a porast potražnje za vintage sofama govori u prilog činjenici da je riječ o trendu koji se tek zahuktao. Skulptularne sofe neobičnog oblika posljednji su hit i najtraženiji komad, a među njima se ističe nekoliko modela za kojima je potražnja trenutačno veća nego za New Balance 550 tenisicama koje su rasprodane posvuda. Sreća je da se većina tih modela počela ponovno proizvoditi ove ili prošle godine, kao odgovor na trend, ali trgovine s vintage namještajem poput 1stdibs, i dalje su prva destinacija za lov na sofu.

Mid-century modern stil je koji se traži, a uz Le Bambole Marija Bellinija ili Alpha sofe Pierrea Paulina, donosimo još nekoliko modela koji su iznimno popularni na Instagramu. Imati originalnu dizajnersku sofu, postalo je bitnije od toga da imate posljednju hit torbicu talijanske marke Bottega Veneta i jedini statusni simbol koji je trenutačno bitan na Instagramu. Sofe su to koje su prepoznatljive na prvu, što znači da je njihovim vlasnicima poznat svijet dizajna te da imaju rafiniran stil.

Ligne Roset Togo

Uvjerljivo najtraženija sofa u vintage dućanima je Togo, dizajnera Michaela Ducroya. Prošivena sofa neobičnog izgleda te svevremenskog i ergonomskog dizajna najčešće se na Instagramu pojavljuje u kožnatoj varijanti, i to boje konjaka, ali jednako su popularne i verzije od kuže drugačije boje te one od baršuna. Udobna sofa statement dizajna nastala je u 70-im godinama prošlog stoljeća, i dalje je bestseller francuskog brenda Ligne Roset koji se proizvodi, a modeli koji se mogu pronaći u vintage dućanima najčešće su u izvanrednom stanju, što samo može značiti da su ove sofe kvalitetne. Nije ni čudo što ih mnogi smatraju best buy sofom i za idealnim modelom tragaju mjesecima.

Mario Bellini Camaleonda

Komad iz 70-ih počeo se ponovno proizvoditi prošle godine, 50 godina od nastanka, pa ljubitelji ovog dizajna poput Pernille Teisbaek, Aimee Song, Athene Calderone, Chrissy Teigen i drugih, mogu imati i skroz novu ikonu dizajna u svojem domu. Modularna sofa s modulima dimenzija 90×90 centimetara iznimno je praktična i prilagodljiva svakom domu, bez obzira na kvadraturu, a zaobljeni moduli povezani su inovativnim sustavom kukica i ringova kojeg je Bellini osmislio 1970. godine. Karakterističan geometrijski capitonné dizajn koji se doima kao da je sofa prošivena ostao je nepromijenjen, a najveća prednost je da se uz pomoć kukica i ringova svakodnevno može mijenjati izgled i raspored sofe u prostoriji koju krasi. Uz kožnate, iznimno su popularni i bouclé modeli, a više o ovoj sofi možete saznati na linku.

Pierre Augustin Rose 280

Dugačka zaobljena sofa oda je skandinavskom dizajnu, ali i inovativnom radu francuskih dekoratera interijera od 30-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća. Svevremeska i elegantna, s lakoćom će se uklopiti u svaki interijer, od onih uređenih u minimalističkom stilu do onih elekektičnih. Svojom jednostavnošću donosi dozu sofisticiranosti svakom interijeru, a s obzirom na dizajn s niskim naslonom za leđa, neće zagušiti prostoriju, bez obzira na to koju dimenziju odaberete. Sofa je dostupna u bouclé ili baršunastoj verziji, a postaje sve popularnija na društvenim mrežama.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: The Invisible Collection, Instagram, @itsstudiob, @ilona.bogdane

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0