Dina Dončević 26.07.2022.

Ivana Pirizović otkrila nam je 3 recepta za lagani ljetni ručak

Iako smo influencericu Ivanu Pirizović počeli pratiti zbog mode i beautyja, vrlo brzo smo počeli upijati i njezine wellbeing, ali i gastro savjete. Riječanka sa zagrebačkom adresom često na svojim Instagram Storyjima objavljuje zdrave delicije od kojih nam rastu zazubice, a njezini tanjuri su toliko puni boja i okusa da bismo svaki dan za ručak voljeli jesti neki od njezinih recepata.

A taj se osjećaj posebno javlja ljeti, pri visokim temperaturama, kad tražimo laganije namirnice, ali i nešto brzo i jednostavno zbog čega nećemo puno vremena provesti nad štednjakom. Ljetni ručkovi imaju posebno mjesto na meniju, prepuni su povrća ili salate, najčešće ih konzumiramo na otvorenom, a vrlo često imaju i sastojke doručka. Pirizović nam je otkrila tri brza i jednostavna recepta za lagani ljetni ručak koje možete isprobati već danas.

Avokado tost

Fotografija: Alessia Stelko

Tost s avokadom pripremam u prosjeku jednom ili dva puta tjedno, a iako je službeno namijenjen za doručak, često ga ljeti jedem i za ručka, večeru, užinu, a ponekad čak i za međuobrok. Imajte na umu da je ovo nevjerojatno jednostavan i svestran recept, pa ga često, umjesto s tostom, koristim i kao umak za tjesteninu dodajući začinsko bilje poput svježeg bosiljka. Klasik s kojim ne možete pogriješiti, a i recept za koji me najviše ljudi pita.

Sastojci (za 2-4 tosta):

2 mala avokada ili 1 veliki

sok pola limete

1 žličica maslinovog ulja

1/2 žličice Tabasca (jalapeno zelenog)

sol i papar po ukusu

prstohvat pahuljica čilija ili kajenskog papra 

prstohvat dimljene paprike u prahu

poširana jaja, tofu ili kajgana od jaja, svježe začinsko bilje, feta sir, orasi i sjemenke kao dodaci po želji (ponekad dodam i prstohvat češnjaka u prahu)

Postupak:

Ovo je stvarno jednostavan recept i prilično je očito da samo trebate otvoriti avokado, zgnječiti ga vilicom, pomiješati sve sastojke, isprobati okus, namazati na topli tostirani kruh i dodati cherry rajčice, svježe začinsko bilje i malo dimljene paprike na vrh. Također ,možete dodati feta sir na vrh, ili, pak, veganski feta sir ako imate plant based prehranu kao ja. Pokapajte maslinovim uljem i pahuljicama soli i spremni ste. Ultimativni, petominutni tost s avokadom je spreman, a najteži dio je bio odabrati onaj savršen avokado.

Grčka pizza na naan kruhu

Za ovaj recept sam inspiraciju pronašla u bliskoistočnim začinima, grčkom salatom, indijskim kruhom i odlučila sve to spojiti u talijanski šarmantni klasik – pizzu. Recept je brz i lagan te neodoljivo ukusan. Počnimo od osnove – naana. Naan je dizani tanki kruh koji se uglavnom nalazi u kuhinjama Bliskog Istoka, središnje Azije i indijskog potkontinenta. Svi znamo što je pizza, pa hajdemo ih iskombinirati zajedno.

Sastojci za naan:

1 šalica višenamjenskog brašna

1/4 žličice sode bikarbone

1/4 žličice soli

1/4 žličice meda

1/4 šalice grčkog jogurta (može biti i veganska zamjena)

1 1/2 žlice maslinovog ulja

1/4 šalice mlake vode

Postupak:

Najprije treba pomiješati sve suhe sastojke (brašno, sodu bikarbonu, sol), zatim dodati maslinovo ulje, jogurt (treba biti sobne temperature) i prethodno otopljeni maslac te sve zajedno izmiješati drvenom kuhačom. Sljedeći korak bit će dodavanje vode, ali budite oprezni i dodajte je postupno. Tijesto bi vam trebalo biti vrlo mekano, ali ne i ljepljivo – znat ćete da ste na dobrom putu ako vaša zdjela izgleda prilično čisto po rubovima. Sada zamijesite tijesto na lagano pobrašnjenoj površini, to će mu dati teksturu. Kada je gotovo, oblikujte tijesto u kuglu i umijesite ga s malo maslinovog ulja. Ovo je dio u kojem trebate pokriti tijesto i ostaviti ga da odstoji oko 3 sata na toplom mjestu. Ali je ovo isto tako i dio koji ja često preskačem, no činjenica je da će naan biti bolji ako se “dobro odmori”. Upravo zato će biti boljeg okusa ako ga ispečete idući dan ili dan poslije tog.

Tijesto na četiri dijela i razvaljajte naan jedan po jedan na lagano pobrašnjenu površini. Volim naan i spljoštiti rukama jer ne mora biti savršen. Isto tako, naan ne smije biti pretanak ili debeo. Kad je gotov, poškropite naan s malo vode (neposredno prije pečenja) i stavite ga na srednje zagrijanu tavu. Znat ćete da je vrijeme da ga okrenete kada se počnu stvarati mjehurići i tijesto se  počne sušiti. Pecite ga malo kraće s jedne strane i onda maknite tavu i pažljivo izložite naan otvorenoj vatri. Nakon što ste zadovoljni s naanom, maknite ga s vatre (ako radite samo naan, prelijte ga mješavinom maslaca, češnjaka i soli, a za pizzu – gotovi ste s pečenjem, samo posložite sastojke gore).

Prilikom odabira nadjeva za ovu pizzu budite kreativni jer ovo nije nimalo tradicionalan recept. Ja sam iskoristila salsu od rajčice sa Za’atarom, kozji feta sir, ukiseljeni crveni luk (nasjecite ga i dodajte limun i peršin) te kalamata i zelene masline. Dodati možete i kiselo vrhnje, češnjak, tartufe, dodajte prosciutto cotto ili odaberite vegeterijansku verziju s tofuom, sezamom i puno zelenila. Ili samo radite s onim što imate u hladnjaku.

Pečeno povrće s humusom

Smatram ovo vrlo jednostavnim receptom jer sve što trebate učiniti je oguliti, oprati i nasjeckati povrće. Zapravo je najteži dio otići u tržnicu ili supermarket i nabaviti svo korjenasto povrće. Korjenasto povrće poput korijena celera, šarene mrkve, repe, pastrnjaka, korabice ima malo kalorija i puno antioksidansa, a iako nisu najatraktivniji sastojci za kuhanje, uz malo mašte mogu biti vrlo ukusni i posebni.

Korjenasto povrće sadrži širok izbor vitamina i minerala u iznenađujuće visokim količinama kao što su vitamin A, vitamin C, kalij, magnezij. Prepuni su vlakana (pomažu kod mršavljenja) i osiguravaju složene ugljikohidrate i škrob (pomažu u borbi protiv žudnje za ugljikohidratima – šećerom), mogu sniziti kolesterol, poboljšati zdravlje srca i mogu se boriti protiv raka i neurodegenerativnih bolesti. Sad kad sam vama prodala korjenasto povrće, prijeđimo na recept – može?

Sastojci (za 4 osobe):

2 cikle

1 veliki narančasti batat

2 manja bijela slatka krumpira

1 velika mrkva

2 glavice ljubičastog luka

1 celer

1 pastrnjak

Povrće, osim batata, ogulite, operite i nasjeckajte. Začinite maslinovim uljem, soli, paprom, češnjakom u prahu, malo kajenskog papra, mediteranskim biljem (origano, bosiljak, majčina dušica – svježi ili sušeni) i dvije žlice svježe iscijeđenog soka od naranče (ovo će pomoći povrću da se malo karamelizira ). Sve izmiješajte, rasporedite po limu i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva otprilike 20-25 minuta. Ja sam pet minuta prije kraja dodala i ukiseljene artičoke jer sam htjela da se malo zagriju i zapeku.

Povrće sam poslužila na dvije žlice humusa koji im odlično paše okusam i super je izvor proteina. Zatim sam dodala mladi špinat jer čvrsto vjerujem da biste trebali dodati lisnato povrće (odličan izvor željeza) svakom (dobro, gotovo) obroku ili barem što više možete. Sve sam posula tostiranim sjemenkama sezama (možete koristiti i chia sjemenke, sjemenke konoplje, sjemenke lana), kako bi ovaj obrok bio još uravnoteženiji i jer su nam te esencijalne masnoće potrebne. Povrće možete poslužiti i kao prilog uz meso ili ribu.

Ivanin recept za humus:

400 grama opranog slanutka iz konzerve ili kuhanog

sok pola limuna

1 žlica tahini paste

1 žlica prženih sjemenki sezama

1 žličica mljevenih sjemenki lana

1 žlica maslinovog ulja

1-2 žlice vode

sol i papar (po ukusu)

češnjak u prahu ili svježi češnjak, a ako ga ko dodajete dodajte i svježe nasjeckani peršin koji pomaže u borbi protiv daha od češnjaka (po želji)

malo kore (organskog) limuna (po želji)

U blender dodajte slanutak, sjemenke sezama i lana i velikom brzinom promiješajte nekoliko puta (možete preskočiti ovaj dio), dodajte ostatak i miksajte dok ne postane glatko i kremasto. Nemojte odmah dodavati sav limunov sok i vodu (ja volim svoj hummus dosta citrusan), zadržite ostatak pa dodajte po potrebi. Možda će vam čak trebati i malo više vode i maslinovog ulja, ali to u potpunosti ovisi o vama i vašim okusnim pupoljcima.

Nema blendera? Nema problema!

I hear you. Možda vaš blender nije dovoljno jak ili ga nemate. Imam rješenje – slanutak samo zgnječite vilicom, dodajte ostale sastojke i sve zajedno miješajte dok ne budete zadovoljni rezultatom. Tako će vaš humus dobiti teksturu, možda neće biti savršen za umakanje, ali će biti odličan kao namaz za vaš međuobrok ili doručak. Neko sam vrijeme radila svoj humus ovako i obožavam ga – ponekad poželim baš takav.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Ivana Pirizović