Instagram profil koji budi nostalgiju za Dalmacijom prošlih vremena

Nostalgija i sjeta u nama bude povezanost s prošlim vremenima, a najčešće takve osjećaje vežemo za djetinjstvo. Također, u današnje vrijeme nije rijetkost, susresti one sklone nostalgičnim osjećajima, koji su zaljubljenici u povijest, kulturno nasljeđe, glazbu, umjetnost iz prošlih vremena.

Vođen sličnim osjećajima, Splićanin Igor Goleš, po zanimanju ugostitelj, kreirao je Instagram profil pod nazivom Zaboravljena Dalmacija, koji danas broji gotovo 19 tisuća pratitelja i slovi za jedan od hit profila u Hrvatskoj.

Goleš je, uz ljubav prema putovanjima, otkrio još jedan hobi, a to je bilo pronalaženje i prikupljanje starih razglednica po cijeloj Dalmaciji. Autor profila Zaboravljena Dalmacija nam otkrio je da se inspirirao starim razglednicama i njihovim bogatstvom dok je sve to kasnije počeo dijeliti i sa mnogobrojnom Instagram publikom.

Tadašnje razglednice nisu predstavljale ono što razglednice predstavljaju danas. Motivi su bili raznoliki i raskošni, a služile su kao putujuća oglasna ploča. Najave vjenčanja, sprovoda, pomorskih, željezničkih nesreća, lokalnih “redikula”, običaja, prvih hotela, pansiona, događaja – profil je nastao kao inspiracija iz Golešovog proučavanja starih razglednica.

Nije prošlo puno vremena, a zaljubljenik u prošlost Dalmacije odlučio je objediniti tadašnje “ulove” u jedno izdanje knjige koje će biti kolekcionarsko i bibliofilsko. Ispostavilo se da je knjiga bila pravi pogodak jer su mnogo čitatelji postali željni vlastitog primjerka, kao i svi muzeji u Dalmaciji i Hrvatskoj te mnogobrojne gradske knjižnice.

Goleš, nakon toga, objavljuje drugo, a ubrzo i treće – prošireno – izdanje knjige koje nadmašuje sva očekivanja. Zaboravljena Dalmacija na čak 950 stranica. Ova fantastična knjiga objedinjuje sav autorov trud i rad u prezentiranju kulturnog nasljeđa Dalmacije i Dalmatinaca.

U međuvremenu otvara i Instagram profil Zaboravljena Dalmacija koji postaje sve popularniji, a on nastavlja putovati po Dalmaciji i predstavljati online publici skrivene bisere i lokalne ljude.

Vratimo se na trenutak na sam početak – nostalgiju, koja je potaknula cijelu ovu priču. Goleš ističe kako ga redovito kontaktiraju djeca hrvatskih iseljenika čiji su roditelji ili bake i djedovi pripadali vremenima prikazanim  u Zaboravljenoj Dalmaciji. Knjige su tako pronašle put do Paname, Brazilske Amazonije, Novog Zelanda, Aljaske i slično.

Na nedavno lansiranoj stranici možete potražiti i vlastiti primjerak jednog komadića prošlog vremena na 950 stranica. Također, uvijek možete nastaviti uživati u hit objavama predivnih novih lokacija na profilu Zaboravljena Dalmacija.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram (@zaboravljena_dalmacija)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0