Body & Soul Sunday – Kako se nositi s ljudima koji vas iscrpljuju

Svaki odnos je razmjena energije. Svaka strana daje i za uzvrat dobiva. Pojam ‘energetskog vampira’ predstavlja osobu koja samo uzima, a ne daje. Posljedica takvih odnosa je da se druga strana osjeća umorno, iscrpljeno – kao da je netko isisao život iz nje. Energetski vampiri često su nama bliske osobe, poput članova obitelji, prijatelja ili kolega s posla. S njima smo u kontaktu na dnevnoj bazi. Oni ne misle nužno zlo, ali bez obzira koja im je namjera – čine nam loše.

Kako prepoznati energetskog vampira?

Teško je ne prepoznati osobe koje nam crpe energiju. Kada ste u njihovom društvu, onda to i znate. Postoji više vrsta energetskih vampira. Oni koji nas okrivljuju za nešto i hrane se našim osjećajem grižnje savjesti. Drugi pak ne mogu sakriti svoju ljubomoru te njome truju naš odnos. Osobe koje su nesigurne u sebe također spadaju u ovu skupinu. Svojom nesigurnošću od nas traže da ih bodrimo i hranimo svojom energijom koja predstavlja sigurnost. To su ljudi koji se žale, koji kukaju i koji dramatiziraju. Energetski vampir je i svaka osoba koja vas zlostavlja na bilo koji način. Prvi znak da ste u blizini energetskog vampira – u njihovom društvu ne osjećate se ugodno!

Na jedno uho unutra…

-1717080-1459522600.640x0c
Nakon što ste prepoznali da razgovarate s osobom koja crpi vašu energiju, počnite s primjenom selektivnog slušanja. Uzmite u obzir TKO govori, a ne ŠTO se govori. Nemojte povjerovati riječima kojima vas okrivljuju ili vam žele stvoriti osjećaj grižnje savjesti. Imajte na umu da njihovi postupci govore o tome kakve su oni osobe, a ne kakva ste vi.

Odmaknite se

vampiri-1718475-1459715266.640x0c
Najlakši način rješavanja problema jest prestanak druženja s takvim ljudima. Ako se radi o osobi s kojom možete prekinuti odnose, ili ih barem smanjiti u nekoj količini – svakako iskoristite tu privilegiju.

Postavite granice

Nismo uvijek u mogućnosti prekinuti neželjenu komunikaciju. Ako se radi o šefu ili kolegi s posla koji vas iscrpljuju, moramo se naučiti nositi s njima. Pripremite se za razgovor s energetskim vampirom. Obećajte sami sebi da im nećete popustiti ukoliko od vas traže nešto što vam ne odgovara. Imajte spremne argumente koji podržavaju vaš stav. Postavite oko sebe zamišljeni energetski štit koji im ne dozvoljava ulazak u vaš prostor. Radite na tome da taj štit svakim danom bude sve snažniji. Čuvajte sebe i svoju energiju – to je vaša dužnost!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0