U današnje vrijeme teško je odrediti tko radi previše zato što mora, a tko zato što želi. Živimo u svijetu u kojem osmosatno radno vrijeme odlazi u povijest i normalno je da se na poslu ostaje dok se posao ne završi. Ukoliko se ne prilagodite takvom načinu rada, brzo vas se može zamijeniti. Godine i godine takvog funkcioniranja na radnom mjestu mogu od nas napraviti osobu koja previše radi. U današnjem tekstu govorimo kako prepoznati jeste li radoholičar te kako se s time nositi.
Tko je radoholičar?

image

Neke od definicija radoholičara jesu osoba koja previše radi, više od planiranog i potrebnog. Osoba koja posao stavlja na prvo mjesto i teško joj se odvojiti od silnih poslovnih obaveza. Radoholičar osjeća posljedice previše rada na zdravlju i raspoloženju. Radoholičar može previše raditi iz različitih razloga. Jedna od teorija govori kako su radoholičari osobe odrasle u obiteljima s nesređenim emotivnim odnosima. Spas su tako pronalazile u radu i obavezama. Svojim pretjeranim radom zapravo potiskuju neke dublje, emotivne probleme.

Nije nužno za pohvalu image

Iako pojam radoholičar postaje sve više pozitivan i prihvaćen u društvu, možda nije nužno hvaliti se time. Važno je ne pomiješati radoholičarstvo s ambicijom. Biti uspješan ne znači nužno trgati se od posla, trošiti svoje zdravlje i zapostavljati bližnje. Ambicija i uspjeh mogu se ostvariti i lakšim putem. Ako ste jedna od onih osoba koja ne prestaje pričati o svom poslu i koja se predstavlja kao najzaposlenija osoba na svijetu, nećete prikupiti simpatije. Ako ste se već odlučili za takav način života, ne znači da svi o tome moraju slušati.

Kao i sve, ima svoje prednosti

Naravno, tko puno radi – puno toga i napravi. Radoholičari imaju velike šanse za napredovanjem na radnom mjestu. Poslodavci su skloniji zaposlenicima koji pokazuju inicijativu i prihvaćaju svoje zadatke s osmijehom na licu. Ako se na radnom mjestu ističete količinom obavljenog posla i brzinom rješavanja zadataka, smiješi vam se bolja budućnost. Oni vas ne pitaju kako se zapravo osjećate s toliko posla na leđima i koje vas posljedice čekaju.

Bitan je motivimage

Problem nije u tome koliko radite, već je pitanje iz kojeg razloga to činite? Ako ste osoba koja radi previše iz straha, tada biti radoholičar ima negativan predznak. Ako to činite zato što vas rad istinski ispunjuje i puni energijom, tada nema ništa lošeg u previše posla. Bitno je prepoznati vlastite motive. Dolaze li iz vlastite nesigurnosti i potrebe za dokazivanjem? Ili ste osoba koja uživa u procesu rada i svim njegovim rezultatima? Ako pripadate prvoj skupini, usporite. Ako pripadate drugoj, samo tako nastavite.