vrijeme za promjenu posla

5 znakova da je vrijeme za promjenu posla

Promjena posla može biti jako stresna, ali tek izlaskom iz zone komfora počinje razvoj i rast. Iako promjena posla ili kompletne karijere može djelovati kao nesiguran potez, često donosi nove perspektive i drukčiju razinu sigurnosti i samouvjerenosti. Prije svega, odlazak od nečeg što nas ne čini sretnima je jako težak korak i uvijek nužan. Promjenom posla možemo promijeniti i sebe kao osobu, otkriti nove vještine i interese, a pravi trenutak je možda baš sada.

Ako imalo razmišljate o tome je li vrijeme za promjenu posla, vjerojatno je.

Postoje neki znakovi koji vrište “vrijeme je, promjeni nešto, skupi hrabrosti”, no često ih ne čujemo od previše posla. A znakovi su uvijek jasni, samo ih treba htjeti vidjeti. Ovih pet znakova poprilično jasno ukazuje na to da je vrijeme za promjenu posla.

Muka od odlaska na posao

Ponekad nam tijelo poručuje ono što ne možemo vidjeti sami. Jeste li češće bolesni? Osjećate li doslovno mučninu prije odlaska na posao, nedjeljom navečer ili prije važnih sastanaka? Stres se može manifestirati na razne načine – od umora, bezvoljnosti, nesanice ili potištenosti pa sve do jakih fizičkih reakcija poput čestog odlaska na toalet, povišene temperature ili povraćanja. Možemo samo određen broj simptoma pripisati nečemu drugom, no često je uzrok upravo nezadovoljstvo poslom.

Nema osjećaja ispunjenosti i svrhe

Ako samo odrađujete svoj posao, stagnirate i ne osjećate se ispunjeno svakodnevnim zadacima, vrijeme je za razmišljanje o tome što bi za vas imalo svrhu. Čemu se želite buditi svaki dan? Nerijetko krenemo u jednom smjeru na početku karijere iz različitih razloga (brz pronalazak posla, dobra primanja, jednostavno je ostati u struci…) no tek kada se razvijemo kao “odrasli” ljudi shvaćamo da to možda nije smjer kojim bi sada krenuli da možemo iznova. Pa što nas priječi da krenemo iznova? Strah od neuspjeha, strah od ponovnog početka, razmišljanja o primanjima na nekoj početničkoj razini. Sve to racionalno ima smisla, ali dobro se zapitati i što nas čeka ako nastavimo u smjeru koji je dugoročno loš za nas? Na što sve to može ostaviti posljedice? Čovjek je smisleno biće i jako je važna ispunjenost, osjećaj da doprinosimo, a za to vrijedi pokušati s promjenom posla!

Kompanija ne ide u dobrom smjeru

Kada se događaju promjene u kompaniji, izvan zone utjecaja zaposlenika može se promijeniti i opis posla ili očekivanja. Ako se smjer kompanije ne poklapa sa smjerom razvoja pojedinca, dugoročno će obje strane biti nezadovoljne u tom odnosu. Zato je dobro razmisliti o drugim opcijama i provjeriti sa svojim nadređenima dugoročne planove i očekivanja.

Posao utječe na osobni život

Raditi posao iz snova, putovati svijetom, zarađivati puno novaca… Zvuči idealno? Ovakav opis posla je možda čest, ali uz to se dodati i “bez privatnog života”. Za što mi radimo na kraju dana? Ako radimo samo za posao, je li to samo sebi svrha? U čemu je naša svrha? Živimo li da bi radili ili radimo da bi živjeli? Svatko od nas ima svoje prioritete i vrijednosti, i ne treba se uspoređivati s drugima. Ako je nekim ljudima karijera život i nemaju potrebe za vezom, prijateljima, obitelji, to je skroz u redu, pitanje je samo što je s onima koji imaju te potrebe a ne ispunjavaju ih? Lako je zaplesti se u ganjanju karijere i propuštanju stvarnog života, a u onom trenutku kad za kavu s prijateljima morate pogledati termin u kalendaru, dobro je propitati svoje prioritete i stvarne želje.

Nove poslovne prilike

Čak i oni najsretniji na svom poslu trebaju razmisliti o promjeni posla u slučaju pojave novih poslovnih prilika. Živimo u svijetu u kojem je headhunting, odnosno vrbovanje zaposlenika postalo svakodnevna aktivnost ljudskih potencijala svake kompanije, ali i raznih agencija. Linkedin je “poslovno selo” u kojem imalo zanimljiviji profil s češćim objavama može biti meta raznih ponuda za poslovnu suradnju ili čak zaposlenje. Ako vam se nudi novi izazov, ako vam prilaze s ponudama za posao svakako je dobro usporediti sadašnju s potencijalnom situacijom, a u slučaju da odlučite ostati na svom sadašnjem poslu, provjerite sa svojim nadređenima što vam oni nude za ostanak. Dobro je i da vaša kompanija zna da ste percipirani kao poželjan suradnik i da pokaže da vas cijeni jednako.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0