Istraživanja provedena na sveučilištu u Loughboroughu pokazala su da opuštanje u kadi može sagorjeti 130 kalorija što je jednako količini kalorija koju potrošimo u 30 minuta hodanja.

U sklopu istraživanja napravljen je test na 14 muškaraca koji su prvo sat vremena morali voziti bicikl, a onda odmarati sat vremena u kupki na temperaturi od 40 stupnjeva.

Rezultati su pokazali da su obje radnje bile podjednako korisne u trošenju kalorija, zahvaljujući održavanju topline tijela u oba testa. Znanstvenici su primijetili i da je razina šećera u krvi bila 10% niža prilikom opuštanja u kadi.

Iako mnoge kulture priznaju dobrobiti koje vrela kupka ima na organizam, istraživanja na tu temu tek kreću te znanstvenici priznaju kako pasivno znojenje puno bolje utječe na zdravlje od onog potaknutog vježbom.

Tu teoriju potvrđuje i studija sa sveučilišta u Oregonu koja naglašava i kako vrela kupka može pomoći prilikom snižavanja krvnog tlaka.

Ove odlične vijesti mnogima će olakšati muke koje imaju s vježbanjem, pa se ponekad umjesto trčanja opustite uz toplu kupku, no ona ne treba u drugi plan staviti važnost zdravog života uz kretanje i vježbanje.