Formula za sreću ne postoji. Ipak, stručnjaci tvrde da određeni obrasci ponašanja mogu pomoći u njenom ostvarenju. Sociolog i psiholog David Niven sakupio je rezultate brojnih istraživanja te ih sažeo u sto jednostavnih tajni sretnih ljudi. Mi vam donosimo neke od njih.

Nije nužno svaki put pobijediti
Ako se opterećujemo da svaki puta i u svemu moramo biti uspješni, čeka nas razočaranje. Dozvolite si da niste uvijek u pravu i da ne morate uvijek u svemu biti najbolji. Bit će vam lakše nositi se s neuspjehom koji je sastavni dio svačijeg života.

Vjerujte u sebe, ali ne previše
Vjera u sebe i vlastite sposobnosti svakako je pozitivna svar. Ipak, u određenoj mjeri. Vjerujemo li da možemo sve bez mnogo truda ubrzo ćemo shvatiti da nije nužno uvijek tako. Vjerujte da možete sve, ali budite svjesni koliko truda je potrebno uložiti da se zadani ciljevi ostvare.

Njegujte prijateljstva
Naša svakodnevnica sve nas više okreće poslu, obavezama i, ako nađemo malo vremena, praćenju novosti na socijalnim mrežama. Sve je manje vremena za provođenje u stvarnom kontaktu s prijateljima. Odvojite vrijeme za prijatelje (one prave!). Osjećat ćete se bolje i ispunjenije.

Ugasite televizor
Slika svijeta viđenog na televiziji nije realna slika. Niti je sve tako lijepo kao što se čini, niti je toliko loše. Ne vjerujte joj u potpunosti.

magme2large

Učinite ono što ste obećali
Održite svoja obećanja. Ispunjenje svojih obaveza povećava vaše samopouzdanje te vas čini boljom i zadovoljnijom osobom.

Vježbajte
Ljudi koji se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću veseliji su i zdraviji. U zdravom tijelu uistinu jest i zdrav duh.

Slušajte glazbu
Odvojite vrijeme u danu za slušanje glazbe. Pjevajte pod tušem, pjevajte u autu (bez obzira gleda li vas netko čudno iz susjednog automobila na semaforu!) i kada prilike to dozvole – zaplešite!

Volite životinje
Poznato je da nas životinje liječe. Djeluju terapeutski i pružaju nam veliku ljubav. Zagrlite svog psa – to je dobro za vas!

Događaji nisu važni – važno je što vi o njima mislite
Svaka situacija ima svoje pozitivne i negativne strane. Za promjenu, koncentrirajte se na one pozitivne.

Kupite ono što želite
Sreća je u malim stvarima. Kupite si neku sitnicu koja vas veseli. Ukoliko je u rangu vaših financijskih mogućnosti pružit će vam veliko veselje i možda uljepšati cijeli dan.

Piše:  Sanja Stojsavljević