Wikileaks je na svojem Twitter profilu jučer objavio da nam uskoro stiže španjolsko-njemački film o borbi za bolji svijet. Radi se o filmu Hakirajući pravdu koji opisuje borbu Juliana Assangea i njegova odvjetnika Baltasara Garzóna protiv iskvarenog svijeta.

Ono što veže ovu dvojicu protagonista je činjenica da žele bolji svijet za svih nas, transparentnost i jednake slobode. Ironično je da ih je ovakav plemenit cilj zapravo spojio na otpuženičkoj klupi. Garzón, čovjek iz malog španjolskog sela, počeo se boriti za pravdu kada je javno tražio uhićenje bivšeg čileanskog predsjednika Augosta Pinocheta radi navodnih smrti i mučenja španjolskih građana. Prvi je istupio, prvi se odlučio boriti i prvi je uspio.

garzon

Sada je on taj koji brani Juliana Assangea, legendarnog osnivača WikiLeaksa, organizacije koja objavljuje tajne informacije zviždača diljem svijeta.

Assange je u svojem djelovanju jednom napisao rečenicu kojom se vodi i kao glavni urednik Wikileaksa, a koja je postala jedna od prvih pravila supkulture: “Ne oštećuj računalni sustav u koji si ušao (to uključuje i njegovo rušenje); ne mijenjaj informaciju u tom sustavu (osim izmjene log-a da sakriješ tragove); i podijeli informaciju.”

Film Hakirajući pravdu svakako je i prije no što je izašao postao dio opće kulture jer brani sve ono što je sama demokracija zaboravila da je temelj njezina postojanja. Sloboda tiska i istraživačko novinarstvo temelj su svake stabilne vlade jer su upravo to alati koji je kontroliraju. Na to Assange svakim danom upučuje, a ono što mi možemo napraviti jest dati svoj doprinos kroz dobro informiranje i poticanje takvih sloboda.