Tradicionalno u prosincu uoči Božića, u Hrvatskom narodnom kazalištu možete pogledati bezvremenski balet Orašar, skladatelja Petra Ilijiča Čajkovskog, koji je sastavljen prema noveli Ernesta Theodora Amadeusa Hoffmanna. Ova magična priča o djevojčici Klari, koja za Božić dobiva nesvakidašnji dar, ne ostavlja ravnodušnim apsolutno nikoga.

orasar3

Kada za Božić Klara dobije drvenog orašara kojime se razbijaju orasi, ni ne sluti kakvu će noć proživjeti. Orašar oživi te ju odvede u čarobne dogodovštine Izmaštana svijeta. Lutak se pretvara u Princa koji Klaru vodi kroz razne prostore i omogućava joj nezaboravne susrete.

orasar1

U ovome baletu značajnu ulogu ima i Klarin ujak Drosselmeyer, čovjek čarobnjačkih sposobnosti koji i omogućava da lutka oživi te odvede Klaru u nezaboravnu avanturu. Kako i sama priča nalaže, u izvedbi ne izostaje čarolije, čak i doslovno. Naime, Drosselmeyer zaista izvodi nekoliko mađioničarskih trikova ukomponiranih u baletnu izvedbu, od kojih publika ostaje očarana. Svi se pitaju kako je pred očima sviju, lutka uspjela nestati s pozornice, a iza ujakovih leđa uspio se stvoriti baletan obućen u orašara. I dvoje baletana koji su izašli iz prethodno praznog ormara, ostavili su publiku s nevjericom u očima. To su samo neki primjeri koji ovome baletu pridaju epitet magičnog.

orasar5

Nakon niza interesantnih događaja Izmaštane noći, ujak Klaru odvodi nazad u sigurnost obiteljskog doma, a proživljena noć ostaje uspomena.

orasar4

Zanimljivo je da je ova priča u originalu bila zastrašujuća, no u obradi Čajkovskog i koreografa Carskih ruskih kazališta Mariusa Petipa postala je božićna bajka koju svakako vrijedi pogledati želi li se doživjeti prava blagdanska čarolija.

Slike su preuzete www.hnk.hr