Pliš, baršun ili velvet trend je koji ne pokazuje da bi uskoro mogao izaći iz mode. Ove zime ne postoji komad odjeće koji neće imati svoju baršunastu inačicu; od čizmi, kaputa, odijela do suknji i modnih dodataka.

Osim što ovaj materijal ima mnogo prednosti, izgleda luksuzno, grije u hladnim danima i lako se kombinira s drugim materijalima, istovremeno jedan veliki nedostatak je njegovo održavanje. Baršunasti komadi odjeće ne mogu se samo baciti u mašinu, a ukoliko planirate sve do proljeća uživati u luksuzu ove tkanine, potrebno ju je ispravno tretirati. Kako vam top komadi u ormaru ne bi bili dodatna briga, držite se sljedećih MagMe smjernica kako biste što duže očuvali finoću ovog materijala.

Nikada ne peglajte baršun

Čak i na najmanjim temperaturama, baršun ne treba peglati. Ukoliko je zaista potrebno ravnanje, odnesite svoj najdraži komad odjeće u kemijsku čistionicu, ali baršunastu odjeću potrebno je nakon pranja postaviti na vješalicu ili stolicu te poravnati rukama dok je još mokra, na taj način pegla neće niti biti potrebna.

Pažljivo spremajte baršunastu odjeću

image

Većinu baršunaste odjeće dobro je držati na vješalicama, te svakako paziti kako se ne bi zgužvala u ormaru s ostalom odjećom. Ukoliko slažete odjeću na police, pripazite da ima dovoljno mjesta i da nije nagurana među ostalim komadima odjeće.

Pripremite se za pranje

Svaki komad odjeće s unutarnje strane ima ušivenu etiketu na kojoj piše od kojeg se materijala sastoji i kakav oblik tretiranja se preporuča. Nisu svi oblici baršuna jednaki, tako da ćete baršun koji se većinom sastoji od pamuka bez problema oprati na ruke, dok oblici baršuna od svile ipak traže kemijsko čišćenje. Preporuča se mekom četkom ukloniti sve problematične dijelove, oprati i isprati u mlakoj vodi, a kad bude potpuno suh, četkajte ga mekom četkom, isključivo u jednom smjeru.

-1906099-1474042445.640x0c

Kako umanjiti štetu

Bez obzira na trud koji uložite u očuvanje svojih najdražih baršunastih komada, odjeća je tu da se nosi i samim time i da se uništava te prlja s vremenom. Šteta je neizbježna, ovratnik i rukavi na laktovima se od iznošenosti izližu, a ukoliko se baršun zaprlja tekućinom koja ne ide dolje, jedino kemijska čistionica dolazi u obzir. Svoju baršunastu odjeću uvijek možete proći usisavačem i na taj način vratiti početni sjaj i teksturu, a ukoliko se površina ošteti, obnovite je parom. To ćete najlakše postići zagrijavanjem vode i prolaženjem baršunom kroz paru koja nastane u zraku.