Piše Petra Čekalović-Brus

Već svima poznato, početak godine je vrijeme kada svi nešto žele promijeniti, odluke pršte sa svih strana, a već dva tjedna nakon gotovo ni traga u sjećanju o svemu što smo rekli da ćemo mijenjati. U doba kada živimo 24/7 spojeni na tehnologiju, uvijek online, i dostupni svima kojima to želimo i ne želimo biti, možda je bitno radi svog zdravog razuma poraditi na jednom – osigurati vrijeme koje ćemo provesti sami sa sobom. Odlučila sam upravo ovome se posvetiti i probati da ovo bude misao vodilja ne samo prva dva tjedna u siječnju, već i cijelu godinu. Razlog da uopće budem spremna maksimalne napore utrošiti u ovaj cilj vrlo je jednostavan – uvijek u petoj brzini i redovno na sto strana, mladi danas brže dolaze do zasićenja, ali i pomanjkanja energije.

Evo i nekoliko načina kako to postići.

Jutarnji mir

S vremenom posvećenom sebi od sada počinjem svakoga jutra. Rutina je bitna, a najbolje vrijeme u danu za opuštanje svakako je jutro. Dva su razloga za to – još nismo pročitali vijesti, prescrollali mreže ili iščitali mailove, a i nabildamo li se pozitivnom energijom odmah ujutro, izglednije je da će nam i dan bolje proteći. Za početak će biti dovoljno probuditi se makar 10 minuta ranije i ne raditi zapravo ništa posebno, bilo da je to uživanje u minutama mira i tišine među plahtama, ili pak tuširanje s mirisnim uljima koji razbude sva naša osjetila.

Društvene mreže – ne uvijek i ne svugdje

Za nekoga kome je većina posla online, možda je paradoksalno kada kaže da online svijet “ponekad” treba zamijeniti oni pravim, no istina je. Ne kažem da se trebamo vratiti u robinsonski način života i pogasiti sve profile na društvenim mrežama, ali za sve treba postajati mjera. Postoje trenuci kada jednostavno trebate moći ne dići mobitel od stola barem 15 minuta u komadu. Primjerice, kada dođete s posla ili na jutarnjoj kavi, pustite Facebook, Instagram, Pinterest i ostale mreže po strani i posvetite se sebi ili ljudima kojima ste okruženi, mreže će vas čekati i kasnije. Ja ću svoje scrollanje najdražeg mi sadržaja primjerice pokušati svesti na isključivo dvaput u danu.

Reći NE

Reći “ne” za neke ljude ponekad je teško. Ja spadam u tu skupinu. Znate onaj trenutak kada vas netko nešto zamoli, bilo da se radi o usluzi, pomoći, da uskočite, ili pak o poslu – zatrpani ste obvezama preko glave, no prihvatite svaki novi izazov stavljen pred vas, i onda danima pokušavate odraditi sve što ste zacrtali, čime svoje slobodno vrijeme svodite na minimum. U novoj godini čvrsto odlučujem takve situacije svesti na minimum. Neće se dogoditi ništa loše ako s vremena na vrijeme odbijete nekoga ili nešto, uz naravno pristojnu ispriku. Naučite da je vrijeme koje imate samo za sebe ponekad jednako dragocjeno kao i ono poklonjeno drugima.

Planiranje vremena za sebe

Ok, ako i dalje ne znate hoćete li uspjeti izdvojiti nešto vremena za sebe u danu, prislite se na najednostavniji način. Zakažite vrijeme u danu kada ćete morati pošto poto odvojiti 20 minuta ili pola sata za ono što vas veseli, baš kao što zakazujete termin sastanka s partnerima, termin vježbanja ili što drugo. Kada vas podsjetnik na mobitelu podsjeti da se to vrijeme približava, zaista ga iskoristite, makar samo meditirali ili pogledali najdražu seriju za koju nikada nemate vremena. S vremenom će se isplatiti. A nakon što dođemo do dubljeg povezivanja sa sobom, i drugi rezultati će se početi realizirati.

I zato, Note za 2018. svakako je posvetiti se zadovoljnijem i sretnijem sebi kako bi onda moglo doći i sve drugo.