Zaista postoje neke vrste namirnica koje možete jesti u neograničenim količinama bez da razmišljate koliko ste kalorija unijeli te koliko bi vaga ovaj put mogla pokazati. Radi se o vrstama voća koja ne sadrže škrob te o nekim vrstama povrća.

Prema istraživanju nutricionistice dr. Lise Young, postoje dva glavna razloga zašto ove vrste namirnica ne pobuđuju strah od viška kilograma. Jedan je što su većinom satkane od vode, a drugi što imaju zaista malo kalorija. Pomaže i činjenica da sadrže mnoštvo vlakana koja pomažu zadržati osjećaj sitosti.

Evo koje će namirnice vaš život učiniti ljepšim.

Celer

celer

Celer je doslovno super hrana. Gotovo 95% ove namirnice je voda pa je to totalno razumljivo. U isto vrijeme bogat je i tvarima koje vam kroz dan trebaju. Tako ćete jedući ovu namirnicu dobiti svoju dozu kalija i vitamina K, a neće vam nedostajati ni folata. Kalorija u ovoj namirnici svakako nedostaje (hm, nikad ne nedostaje kalorija!) jer jedna stabiljka ima samo njih šest!

Borovnice i kupine

borovnice

Tražite li antioksidans, na pravom ste putu posegnete li za ovim magičnim voćem. Borovnice su broj jedan kada se priča o ovoj temi, a jedno pakiranje sadrži samo 85 kalorija.

I kupine su dobar antioksidans (ne tako dobar kao borovnice, ali nisu zanemarive). Pomažu kod probave, a usto i pomlađuju vašu kožu. Kažemo, gdje je najbliža voćarna?

Kelj

kelj

Možda ovo povrće kao mali niste voljeli, ali kad saznate što sve dobrog vašem tijelu ova namirnica nudi, možda je zavolite više od ikojeg fast fooda. Sadrži Omega-3 masne kiseline, koje inače najviše crpimo iz ribe te je među rijetkim namirnicama koje se time mogu podičiti. Porcijom kelja, dobit ćete svoju dozu mnoštva vlakana i folata, a pritom unijeti zanemarive 33 kalorije.

Rajčice

rajčica

Likopen u rajčicama zaslužan je za njezino pozicioniranje među one namirnice koje vam pomažu othrvati se kroničnim bolestima. Vitamin A, C ili B2, cijelu abecedu rajčica ima. A vaš će organizam obogatiti i kromom, kalijem i vlaknima, za samo 25 kalorija po rajčici prosječne veličine.

Svježi krastavci

cucumber slice

16 kalorija po jednoj stabiljci. Ako to samo po sebi nije dovoljan razlog za posegnuti za krastavcem, onda vas možda uvjeri i činjenica da se radi pretežno o kombinaciji vode i vitamina beta-karotena koji nam je potreban za zdravlje očiju. Savjet je da ne stružete koru s krastavaca jer se upravo u njoj nalazi najviše zdravih tvari.

Brokula i karfiol

brokula

Brokula sadrži antikarcinogen i zato legitimno možemo reći da se radi o super hrani koja ubija negativne stanice koje uzrokuju rak, a koje unosimo iz okoline ili kroz hranu. Vitamini A, C, E i K iz brokule obogatit će vaš organizam za samo 31 kaloriju prosječnog tanjura.

Karfiol je još jedno povrće koje vas štiti od kroničnih bolesti, a također je pun vitamina i vlakana. Sadrži samo 25 kalorija po posluživanju.

Salata

salata

Kraljica vlakana i folata svakako je salata! 10 do 20 kalorija po serviranju odličan je razlog da odmah sada posegnete za njom, a još kada kažemo da će vašem tijelu priskrbiti i dovoljnu količinu vitamina A i C, vjerujemo da je već imate u ruci i krećete jesti.

Naranče

naranče

Uz brojne vitamine kojima je ovo voće bogato, ona pomaže u još jednoj stvari. Iako je često najbolji primjer kada se želi predočiti kako izgleda celulit na koži, ona se potpuno nezasluženo veže uz ružnu kožu. Dapače, popravlja oštećenja na koži i čini ju zaglađenom. U samo 80 kalorija po naranči!

Jagode

Fresh Ripe Strawberries Full Frame Background

U samo 50 kalorija koliko mjerica jagoda sadrži, čuvat će vaše srce zdravim, smanjivati kolesterol te biti odličan antioksidans. A i prirodan su izbjeljivač zubi.

Na kraju možemo samo reći, Bon Appétit!