Tehnologija se u posljednjih 20 godina razvija velikom brzinom. Zanimljivo je u koliko kratkom periodu je osobno računalo od luksuza postao uređaj koji gotovo svi imaju kod kuće. Pojavom laptopa u komercijalnoj upotrebi i sve nižih cijena uređaja, stolno računalo bačeno je u drugi plan zbog lakoće rukovanja i prenošenja laptopa.

Uz sve veću upotrebu smartphonea i tableta sada dolazi do iste situacije sa stavljanjem laptopa u drugi plan. U posljednjih 5 godina dio smo tehnološkog društva koje je naviknuto da pristup informaciji ima bilo kada i bilo gdje, „iz džepa“.

Prema Hrvatskom zavodu za statistiku, u samo godinu dana od 2013. do 2014., upotreba računala spala je s 98% na 96%, te trend ukazuje na daljnji pad postotka. Upotreba osobnog računala u istom periodu spala je sa 68% na 65%.

Prodaja laptopa u svijetu doživjela je svoj vrhunac 2011. godine, i evidentno je da je na pad prodaje koji je uslijedio utjecala pojava tableta. Danas proizvođači tableta primjećuju potrebu za korištenjem tableta kao laptopa pa samim time dolaze do zanimljivih rješenja koja korisnicima omogućuju još lakši pristup informaciji ali i prilagodbu tableta mogućnostima koja nudi laptop.

MagMe vam donosi 3 tableta koji će zadovoljiti računalne potrebe, a zbog svoje veličine i jednostavnosti puno su praktičniji za nošenje i korištenje.

Samsung Galaxy TabPro S

Najnoviji i najpoznatiji Samsungov tablet s ugrađenim Windows 10. Ima ugrađen Intelov M3 procesor, 4GB RAM-a i 128 GB memorije za pohranu. Dovoljno je snažan da može zamijeniti laptop u poslovnim aktivnostima (zahvaljujući Officeu) ali je odličan i za gamere. Tipkovnica je široka i udobna za korištenje i spojena je širokom kontakt točkom za uređaj. Jednostavno je sklopiti ga u jednom pokretu, a stane u svaku torbu.

samsung galaxy tab pro s

Ovaj tablet možete naručiti na Amazonu za 899.99 $.

iPad Pro 12.9″

Iako dolazi u dvije veličine, ovaj 12.9 inčni iPad mnogo je udobniji za korištenje od svoje manje varijante od 9.7 incha. Ovaj tablet savršen je za korisnike koji se baziraju na surfanju internetom i one koji se bave bilo kakvim ilustracijama i dizajnom. S 1,8 puta više procesorske snage od iPada Air 2, čip A9X pruža nevjerojatan odziv. Uz iPad Pro, preporučujemo korištenje Smart Keyboard nastavka. Radi se o tankoj prijenosnoj tipkovnicu koja se brzo pretvara u laganu i otpornu zaštitu za iPad. Zahvaljujući priključku Smart Connector nema kabela, uparivanja ili utičnica.

Početna cijena je 799$, a detalje možete provjeriti na apple.hr.

ipad12

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft Surface Pro 4 je premium notebook koji je ujedno i tablet, izrazito je lagan, teži samo 766 grama a ima bateriju koja traje do 9 sati rada. Ima izuzetne performanse, tako da sadrži Intel®Core™ procesor i Windows 10 OS koji podržavaju sve desktop aplikacije.

Najjeftinija verzija od 899$ ima 4GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu sa Intel Core M procesorom. Za osnovno korištenje Photoshopa i Adobe aplikacija i ovaj će model biti dovoljan, ali za ozbiljnije usere ipak se preporuča model koji sadrži Intel i7 i RAM od 16 GB, dok na njemu pohrana podataka može ići do 1 TB.

Ovaj model ipak ima zamjerku veće cijene i slabijeg dizajna, ali performansama to nadoknađuje. Dostupan je u Microsoftovom online storeu, ali i na našem tržištu sa prilagođenom tipkovnicom.

surf