Bliži se vrijeme karnevala pa započinjemo s krafnama, ali na nešto drugačiji način! Princes krafne za princeze jer sve mi to želimo biti, a dobro je vjerovati da bajke ne postoje samo između korica knjiga.

SASTOJCI ZA TIJESTO
5 jaja
100 g maslaca
2 dl vode
200 g brašna
malo soli i šećera

KREMA
6 jaja
130 g šećera
140 g oštrog brašna
1 vanilin šećer
2-3 žlice kakaa u prahu
1 l mlijeka
100 g šećera (za bjelanjke)

 

POSTUPAK (TIJESTO):
1. Zagrijati vodu s maslacem dok se maslac u potpunosti ne rastopi. Dodati sol i šećer, maknuti s vatre pa pjenjačom umiješati brašno. Vratiti lonac na vatru te uz konstantno miješanje kuhati još nekoliko minuta. Smjesa je gotova kad se počne odvajati od stijenki lonca, tada maknite s vatre te pustite da se malo ohladiti. Potom umiksajte jedno po jedno jaje dok se ne sjedine sa smjesom.
2. Protvan obložite papirom za pečenje. Smjesu vadite žlicom ili slastičarskom vrečicom ostavljajući razmak između svake hrpice na protvanu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju. TIPS: Pećnicu za vrijeme pečenja ne otvarati jer će tijesto splasnuti.
3. Kada se ohlade razrezati po pola.

POSTUPAK (KREMA):
4. Za kremu odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksati sa 100g šećera u čvrsti snijeg. TIPS: Za provjeru zdjelu preokrenete naopako. Ako ne pada, snijeg je dovoljno čvrst. Potom izmiksati prethodno odvojene žumanjke, brašno, šećer i vanilin šećer i cca 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati pa u njega dodati smjesu od žumanjaka. Kuhati na pari dok se krema ne zgusne. U još vruću kremu umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka. Odvojite pola kreme i u jednu polovicu dodajte kakao u prahu te dobro promješajte. TIPS: U bijelu kremu po želji dodati eier liker.


5. Napuniti košarice kremom i posuti po želji šećerom u prahu.