Nikad nisam bila veliki fan kuglofa. Nekako mi je uvijek bio sinonim za nešto suho, kruhasto, nemaštovito i –opet suho. Rijetko kad sam ih radila, a još rijeđe jela. Kako od kolača uz kojeg se rijetko veže sočnost i mekoća dobiti upravo to? Naranče i Juicy sok 100% naranča bez dodanog šećera koji se upio u netom izvađeni kuglof moje su rješenje za sočnu i meku teksturu ovoga kolača. Kao točka na i dolazi ruho od bijele čokolade ukrašeno marshmallowsima nježnih boja. Ovaj kuglof obasjava dan poput prvih zraka sunca u ova prohladna jesenska jutra. A ima li što ljepše od mekog i sočnog kolača za doručak uz čašu Juicy 100% naranča soka kao savršene kombinacije onog najboljeg iz voća?

SASTOJCI:


3 jaja
3-4 naranče (ovisno o veličini)
180-200g šećera
315g brašna
prstohvat soli
100g maslaca
1 prašak za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice jogurta

50ml soka Juicy 100% naranča

GLAZURA ili GANACHE:

150g bijele čokolade
50ml slatkog vrhnja

Kalup za kuglof obilato premazati maslacem i pobrašniti. Pečnicu zagrijati na 200°C. Rastopiti maslac. Ogulite naranče, staviti u blender i izblendajte. Jaja i šećer pjenasto miksati dok se volumen ne udvostruči. Dodati ostale sastojke (osim soka) i na kraju umiješati izblendane naranče. Smjesu preliti u kalup i peći cca 35 min.


Ne vadeći kuglof iz kalupa, izbodite ga čačkalicom i prelite Juicy sokom 100% naranča te pustite da se ohladi. Za ganache zakuhajte slatko vrhnje do vrenja, prelite preko bijele čokolade i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Po želji za glazuru možete rastopiti i bijelu čokoladu.

TIPS: Kada rastapate čokoladu, pazite da dno limene zdjelice u kojoj rastapate čokoladu ne dotiče vrelu vodu iz lonca nad kojim je rastapate kako ne bi došlo do zgrušavanja.
Kuglof preokrenite na pladanj i prelite ganacheom, tj. glazurom od bijele čokolade.

Ovaj slatki recept nastao je u suradnji s Juicy-najbolje iz voća.