Znam, znam, opet slatko. Stvarno sam imala u planu nešto sasvim drugo, ali-cheesecake. Zapravo, carrot cake-cheesecake. Mislim da ne trebam dalje objašnjavati. Svi recepti i naumi pali su u drugi plan, a ja sam toliko uzbuđena da jedva čekam s teksta preći na recept!Kada me pitaju koja mi je najdraža torta, nemam odgovor. Volim cheesecake (A tko ga ne voli?! No, kriterije sam postavila toliko visoke da mi je rijetko koji dobar), a volim i carrot cake iliti tortu od mrkve, s kojom većina, iako u početku skeptični, najčešće ostanu oduševljeni, samo im ne smijem reći od čega je. A sada zamislite te dvije torte kao jednu! Zašto ne ispeći svoje najdraže deserte 2 u 1? Idealna torta kao uvertira za nadolazeće adventske vikende koja će vas okusom cheesecakea i mirisom cimeta uvesti u blagdansko razdoblje. Rukovodila sam se receptom drage Jaclyn s bloga Cookingclassy (bacite oko, ima zaista odličnih recepata), no putem sam sastojke prilagodila sebi i zapravo spojila svoje recepte za cheesecake i carrot cake. Uživajte!

CARROT CAKE SMJESA
150 g šećera
200 g oštrog brašna
50 g glatkog brašna
5-6 većih naribanih mrkva
100ml otopljenog kokosovog ulja
2 žlice pekmeza od mrkve i jabuke
3 jaja
1 prašak za pecivo
1 velika žlica cimeta
¼ muškatnog oraščića
90 ml tekućeg jogurta ili mlaćenice
prstohvat soli

CHEESECAKE SLOJ
600 g svježeg ili krem sira
1 žlica brašna
3 žlice šećera
sok pola limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja

TREĆI SLOJ
2 ½ kisela vrhnja
3 žlice šećera u prahu
nasjeckani bademi

POSTUPAK:
Zagrijati pečnicu na 170°C. Kalup za torte promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje te papir i rub kalupa premazati maslacem.
Pomiješati suhe sastojke, dodati ostalim sastojcima, te na kraju laganim pokretima umješati naribanu mrkvu. Ostaviti po strani dok radite smjesu za cheesecake.
Izmiksati sir do kremaste teksture i dodati ostale sastojke. Miksati dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Preliti u kalup ½ smjese od mrkve. Žlicom na hrpice staviti oko 1/3 smjese za cheesecake.
Staviti ostatak smjese od mrkve, te završiti smjesom za cheesecake. Peći oko 50min. TIPS: Ako pred kraj pećenja primjetite da se sredina “trese”, prekrijte kalup alufolijom i produžite pečenje desetak minuta. Provjerite čačkalicom.
Izmješajte sastojke za treći sloj, prelite preko torte te vratite u isključenu pečnicu na cca 10 min. Tortu pustite da se ohladi, a potom stavite u hladnjak, najbolje preko noći. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim bademima.