Alicia Keys u svibnju ove godine izdala je album na čijoj je naslovnici u potpunosti bez šminke. Priznaje kako se nadala da će ovaj potez izazvati revoluciju zato jer joj je bilo dosta toga da stalno pazi na to kako će izgledati kada izađe na ulicu.

Njena kampanja #nomakeup nije u potpunosti zaživjela sve dok se na dodjeli VMA nagrada u rujnu ove godine nije pojavila u potpunosti bez šminke. Taj potez inspirirao je žene diljem svijeta da se pridruže ovom izazovu i pokažu svoju prirodnu ljepotu.

S druge strane, uslijedile su brojne kritike na njen račun, pogotovo od strane žena koje su javno kritiziale činjenicu da uz skupe preparate i dobre gene zaista nije teško izgledati dobo i bez šminke, no Alicia je spretno odgovorila kako nikada zapravo nije bila niti će biti protiv make up-a, a kasnije je dodala i kako se ne namjerava zauvijek odreći sve šminke.

makeup_main_duo1a

Iako je Alicia Keys kao jedna od glavnih predvodnica ovog trenda, za sada odlučila u potpunosti odustati od šminke (pa se tako svakog vikenda u žiriju The Voice pojavljuje bez make up-a), neke njene kolegice iz svijeta showbiznisa njen primjer slijede samo povremeno, kako bi podržale prirodnu ljepotu. Tako se Kim Kardashian West na Paris Fashion Weeku ove godine pojavila bez make up-a, a zvijezde poput Gwyneth Paltrow i Cameron Diaz trend su podržale #nomakeup selfiejima.

Poznata celebrity kozmetičarka Joanne Vargas rijetko nosi make-up i inzistira na njezi kože prije nanošenja šminke za sve svoje klijentice. Ističe kako se ljudi sve više fokusiraju na kvalitetu i sjaj kože lica te kako je sada više nego ikad popularan trend „prirodne ljepote“.

BeFunky Collage

Iako lica poznatih bez make up-a djeluju svježe, čisto i predivno te nas navode na promišljanje o tome zašto bi ikad uopće nosile make up, pozadina priče je ipak malo kompliciranija. Naime, nakon silnih skupih tretmana održavanja kože, zaista nije teško zasjati bez šminke. No koliko zapravo takav look košta i smanjuje li samopouzdanje?

Žene u Singapuru aktivirale su se u #nomakeup kampanji koju je pokrenula Alicia Keys, no istraživanja su pokazala da prosječna žena u Singapuru na make up troši 200$ ili manje, dok na razne tretmane održavanja kože svježom treba potrošiti i do 500$.

I dok mnogi plješću Aliciji Keys i nazivaju je iznimno hrabrom, ovaj pokret utjecao je negativno na samopouzdanje žena diljem svijeta koje nemaju savršen ten i osjećaju se preizloženo. Daily Mail je napravio istraživanje na 3000 žena koje je pokazalo da je većini ispitanica odlazak na posao bez šminke prouzročio više stresa od javnog nastupa, odlaska na prvi spoj ili razgovora za posao. Iako više od polovice ispitanica nije imalo problema s nenošenjem šminke pred svojim prijateljima i obitelji, čak 70% njih je imalo problema s pokazivanjem nenašminkanog lica pred kolegama s posla.

Iako je zaista pohvalno njegovati prirodnu ljepotu, nije potrebno u potpunosti promijeniti svoje make up navike samo zato jer želite dokazati koliko ste lijepi i prirodni. Od full make up-a do potpuno čistog lica – dolazimo li time do trenda koji će nas još više koštati i možemo li reći kako je ovo poželjno ako znamo da se nećemo svi osjećati ugodno bez make up-a?

Ne treba slijepo slijediti baš sve trendove  koji nam se nameću, pa tako ni ovaj, najvažnije je da se osjećamo lijepo i zdravo u svojoj koži bila ona prekrivena puderom ili u potpunosti čista. Nikada se nemojte osjećati krivo zbog nečeg što vas čini da se osjećate ljepšima jer svatko od nas je poseban i predivan na svoj način. Sa ili bez šminke.