Strah je definiran kao neugodan osjećaj koji osjetimo kada smo u opasnoj situaciji i kada mislimo da nam se može dogoditi nešto loše. Strah je u određenoj mjeri poželjan jer nam pomaže u preživljavanju i snalaženju u situacijama koje ugrožavaju našu sigurnost. U današnjem tekstu ne govorimo o takvim strahovima, već o onima koji nas koče u svakodnevnom životu i ne dozvoljavaju nam da budemo najbolji što možemo biti. Strah je snažna emocija i teško ju je pobijediti. Kako se nositi sa svakodnevnim situacijama koje nam bude osjećaj straha te kako pobijediti strah? Sljedeći koraci mogu vam biti od pomoći.

Znajte što vas plaši

Da bi riješili problem te savladali svoj strah, prvo morate točno znati čega se bojite. Što je u toj situaciji što vas plaši? Radi li se o osobi, posljedicama koje bi mogle nastupiti ili svemu pomalo? Promatrajte svoje ponašanje te pokušajte saznati kakve vas stvari plaše – jesu li to uvijek slični razlozi? Ako jesu, pitajte se zašto?

Sagledajte činjenice

Coffee1

Strah nas tjera da preuveličavamo određene situacije koje možda nisu toliko zastrašujuće kao što nam se čini. Prije nego stvorite sliku u glavi s najgorim mogućim scenarijem koji bi se mogao odviti, sagledajte činjenice. Zaustavite se i problem sagledajte objektivno. Je li stvarno tako strašno kao što mislite? Je li moguće da ste učinili svoj dio da situaciju učinite gorom nego što jest? Odmaknite se od problema te mu pristupite nakon što ste o njemu malo detaljnije razmislili.

Razgovarajte o tome

7-intriguing-ways-to-start-a-conversation-this-weekend-1674313-1456464687.640x0c
Razgovarajte o onome što vas plaši s bliskom osobom od povjerenja. Izgovorite na glas svoje strahove i strahovi će odmah postati slabiji. U razgovoru s drugima, dobit ćete savjet kako se nositi s ljudima i prilikama koje nas plaše. I drugi imaju slične probleme pa je dobro podsjetiti se da nismo jedini na svijetu koji smo ponekad uplašeni. Priznati da nas je strah znak je hrabrosti.

Suočite se sa svojim strahovima

strah1main.original.640x0c

Konačno, najbolji način rješavanja straha jest da se s njime suočimo. To je i najbrži način. Ponekad je bolje što manje razmišljati i što više djelovati. Umjesto da vrijeme trošite na razmišljanje što bi se sve loše moglo dogoditi, krenite i napravite to što vas je strah. Recite to što bi htjeli reći ali za to još niste skupili hrabrosti. I živite onako kako bi uistinu htjeli, ali vas je do sada bilo strah napraviti prvi korak!