Osjećaj krivnje univerzalni je osjećaj. Svi ponekad osjećamo krivnju. To je onaj osjećaj kajanja nakon što smo nešto učinili (ili nismo učinili), nakon što smo izgovorili nešto što smo požalili… Osjećaj krivnje zapravo jest osuđivanje i kažnjavanje samoga sebe. Na taj način se nosimo s onime što ne možemo ispraviti ili još nismo pokušali. To je naš obrambeni mehanizam. Ako se kaznimo zbog onoga što smo učinili, možda nam bude oprošteno. Krivnju je teško izbjeći, ali je bitno kako se s njome nosimo. Često je osjećaj krivnje neopravdan i suvišan. Tada je bitno prepoznati da pretjerujemo u svojoj reakciji i da moramo prestati odmah.

Kada osjećamo krivnju?

image

Ljudi stabilnog psihičkog stanja osjećaju krivnju ako su nekoga povrijedili ili oštetili unatoč svojim dobrim namjerama. Nažalost, ponekad se dogodi da naše djelovanje ostavi negativne posljedice na okolinu iako to nikako nismo htjeli da se dogodi. Ponekad osjećamo krivnju zbog nečega što nismo učinili, a htjeli smo ili trebali. U ovom tekstu govorimo o situacijama u kojima se ne radi o namjernom nanošenju štete drugoj strani.

Negativni učinci krivnje

Osjećaj krivnje izjeda nas iznutra. Ruši naše samopouzdanje, utječe na naše raspoloženje, potiče paranoju. Osim negativnih posljedica na našem ponašanju, osjećaj krivnje ostavlja i posljedice na naše fizičko zdravlje. Kada nas nešto ‘proganja’ i kada se ne možemo othrvati tom osjećaju, s vremenom se nakuplja velika količina negativne energije. Razlog broj jedan zašto trebamo prestati s ovim oblikom samokažnjavanja jest vlastito zdravlje.

Važnost oslobađanja od krivnje

image

Osim brige za zdravlje, zašto je toliko važno ne osjećati krivnju? Kada maknemo taj teret s leđa, osjetit ćemo veliku slobodu. Jednom kada si dozvolimo ne osjećati krivnju, tada prakticiramo samoljubav. Potpuno se prihvaćamo i priznajemo si da nismo savršeni. Kao i svi drugi, i mi ponekad griješimo jer smo ljudi. Opraštamo si svoje greške i ne dozvoljavamo da nas obilježe. Iz njih učimo, a ne koristimo ih kao alat za samokažnjavanje. Budite blaži prema sebi. Dobra ste osoba!

Kako se osloboditi krivnje?

image

Učinite ono što možete – ispričajte se i ispravite štetu koliko je to moguće. Nakon što ste učinili što je u vašoj moći da ispravite štetu počinjenu drugoj osobi, posvetite se sebi. Pokušajte objektivno pristupiti situaciji i ne preuveličavati problem. To ne znači da treba bježati od odgovornosti, već prihvatiti što se dogodilo i oprostiti sebi. Voljeti sebe znači voljeti se u dobrom i lošem izdanju. Svi mi imamo svoje dobre i loše osobine i sve nas one čine takvima kakvi jesmo. Pokažite si ljubav, oprostite si i ne osjećajte krivnju!