Mudri ljudi kažu da ne treba očekivati. Kada nešto očekujemo, postoji mogućnost da se razočaramo. Kada bi to barem bilo tako jednostavno. Potpuno ukloniti očekivanja težak je zadatak. Uglavnom se dogodi upravo suprotno. Koliko god se nastojali ne nadati, uvijek postoji onaj trag nade u nama koji umire posljednji. U međuvremenu otvoreni smo riziku razočaranja. I da – biti razočaran nije najbolji osjećaj na svijetu. Ako možemo nešto učiniti kako bi ga ublažili ili izbjegli, zašto ne barem pokušati?

Preispitajte svoja očekivanja

Razmislite je li ono što očekujete realna mogućnost. Što je očekivanje vjerojatnije da će se i ostvariti, smanjuju se šanse za razočaranjem. Iako je najbolje rješenje ne očekivati uopće, to nije uvijek moguće.

Kontrolirajte emocije

image

Nakon što doživite razočaranje – kada očekivano ne odgovara ostvarenom – potrebno je kontrolirati svoje emocije. Prije svega, dopustite si osjetiti ljutnju i tugu. Pritom imajte na umu da je to normalna reakcija na situaciju. Emocije trebaju izaći van. Nakon što je prošla prvotna emotivna reakcija, možete razmišljati objektivno. Tek tada možete razumno pristupiti novonastalom događaju i odlučiti kako i što dalje.

Ne uzimajte osobno

Kako bi ostali što prisebniji i manje podložni emotivnim ispadima – razočaranje ne doživljavajte osobno! Razočaranje ne znači nužno i neuspjeh. Unatoč vašim željama i trudu, ne ostvari se uvijek sve prema planu. I to je u redu.
Pogledajte veliku sliku
Najbrži način kako olakšati vlastite probleme jest usporediti ih s ostatkom svijeta. Tako se podsjetite koliko je zapravo malen u odnosu na što se događa oko nas. Kada situaciju sagledate na taj način – je li stvarno tako strašno?

Što dalje?

Glavna svrha razočaranja jest ponovno se dignuti. Pitanje na koje tražite odgovor jest – što dalje? Kako ublažiti problem, kako ga drugi put izbjeći te kako izaći iz situacije pametniji i snažniji? Svaki pad prilika je za ponovni rast. Izađite iz razočaranja kao još bolja verzija sebe.