Stvarati i održavati dobre odnose je umijeće. U današnje vrijeme, kada svi živimo ubrzane živote, nije uvijek lako pronaći vremena za druge ljude. Ipak, mi smo socijalna bića i potrebno nam je društvo. Romantični odnosi, odnosi s prijateljima ili kolegama na poslu traže ulaganje vremena i pažnje kako bi funkcionirali. Cilj nam je svakako uspostaviti dobre, zdrave i uspješne odnose. Psiholog John Gottman proučavao je ljudske odnose preko 40 godina i u svom je istraživanju došao do zanimljivih saznanja koja nam svima mogu biti od koristi.

Svi odnosi temelje se na istom

Gottman je otkrio da svaki odnos možemo tretirati jednako i pristupati mu na isti način. Ono što vrijedi za uspješni romantični odnos, vrijedi i za odnose na radnom mjestu. Razlika je samo u tome koliko se pojedinom odnosu posvećujemo. Teško je da jednaku energiju možemo pridati stvaranju sretnog obiteljskog života, druženju s prijateljima i biti omiljena osoba na poslu. Čak i kad tako nešto pokušamo, nećemo dugo izdržati. Prvi korak jest odluka koji su nam odnosi trenutno u životu najvažniji. Počnite s time.

Uložite vrijemeimageDa bi stvorili dobar odnos, potrebno je uložiti vrijeme i trud. To je lakše s onima koje volimo i koji su nam dragi. Malo teže je s ljudima s kojima smo primorani provoditi vrijeme, iako nisu naš prvi izbor. Takve situacije najčešće su na radnom mjestu. Prema Gottmanu, ako želimo ostvariti bilo kakav odnos (a pritom još i dobar), moramo se toj osobi posvetiti. Dakle, napravite prvi korak, popijte jutarnju kavu u društvu onih s kojima želite bolji odnos. Nađite trenutak i pitajte ih nešto o njihovom životu, pokažite interes i moglo bi se dogoditi da vam se uložena energija vrati istom mjerom.

Pokažite poštovanje

Kada ste u odnosu na kojem ste zahvalni i koji vas čini sretnima – onda to i izrazite! Pokažite drugoj strani da vam je do nje stalo, da vaš odnos ne uzimate zdravo za gotovo te da vas zajedničko druženje ispunjava i raduje. Pretvorite svoje emocije u riječi. Kao i sve ostalo u životu, odnosi su tim bolji što ih više cijenimo. Podsjetite se koliko volite svoje bližnje i koliko ste na njima zahvalni. Čak i ako vas netko živcira, pronađite barem jednu stvar u tom odnosu za koju se možete zahvaliti.

Dobra komunikacija – dobar odnos

image

Znamo da je kvalitetna komunikacija ključ svakog zdravog odnosa. Problem je što u komunikaciji često dođe do nesporazuma i odnosi se zbog toga mijenjaju na loše. Kako bi to izbjegli, budite otvoreni, izrazite svoje misli i želje. Ali, isto to dozvolite i drugoj strani. Ako je ključ dobrog odnosa dobra komunikacija, tada je ključ dobre komunikacije – slušanje!