Kroz život nas prate mnogi ljudi, od toga su nam neki i prijatelji. Kad smo mlađi, prijatelja je mnogo. S godinama, ta se brojka smanjuje. Neki prijatelji postaju poznanici, neki neprijatelji, a na neke s vremenom potpuno zaboravimo. Sretni smo ako uopće možemo reći da smo u svom životu imali iskrenog prijatelja. Karakteristike koje tražimo u iskrenom prijatelju također se mijenjaju s godinama. Nešto što nam je bilo bitno kad smo bili mlađi kasnije u životu možda više ne predstavlja toliku važnost. Kako odrastamo, tako drugačije igramo ulogu prijatelja i očekujemo drugačije stvari. Kako biti dobar prijatelj i kako pokazati prijatelju da je vaše prijateljstvo iskreno, bez skrivenih namjera?

Vrijeme i mjesto nisu bitni

main.original.640x0c

S pravim prijateljima nije bitno jeste li svaki dan u kontaktu ili se vidite i čujete tek svakih nekoliko mjeseci, pa čak i godina. Kada se napokon i vidite, nastavljate kao da se ništa između nije dogodilo. S pravim prijateljem vrijeme staje. Nije bitno živite li u istom gradu ili ste udaljeni tisućama kilometara. Vaše prijateljstvo je jače od geografije.

Ljubav prije svega

tk-ways-to-cheer-up-a-heartbroken-friend-1631985-1453511613.640x0c

Kada ste u lošoj fazi, kada ste nesretni ili povrijeđeni, dobar prijatelj vam i dalje pruža ljubav. Sve nas ponekad pobijedi osjećaj bespomoći ili manje vrijednosti. U tim trenucima dobro dođe koja iskrena riječ potpore da nas vrati na pravi put. Prepoznati dobrog prijatelja je lako – voli vas čak i kada ne volite sami sebe!

Uvijek spremni pomoći

Malo je ljudi za koje bi napravili baš sve, ali za prijatelja bi. Za koga bi ustali usred noći i ostavili sve da im pomognete u nevolji? Kada vas prijatelj traži uslugu, ne pitate za razloge. Bez razmišljanja ustajete i krećete. Pravom prijatelju vjerujete i znate da vas traži uslugu s razlogom. I znate da bi on/ona napravio isto i za vas.

Poznaju vas najbolje

Iako ponekad želite sakriti svoje prave osjećaje, ne možete. Prijatelj vas čita kao knjigu i odmah prepozna ako nešto nije u redu. Možete pokušati odglumiti sreću, ali ako ste zapravo nesretni – oni znaju.

Čini vas boljima

-1748544-1461787193.640x0c

Najveća prednost iskrenog prijateljstva jest u tome što vas čini boljom osobom. Sa svojim prijateljima zajedno odrastate, učite o životu, prolazite lijepo i ružno. Uz pravog prijatelja postajete boljima i uspješnijima. Pravi prijatelj je uz vas kada doživite poraz, ali je uz vas i kada doživite uspjeh. Tko je vaš najbolji prijatelj?