FullSizeRender 23Prošloga tjedna u Zagrebu je otvoren dugoočekivani restoran Andreja i Frane Barbierija. U prostoru bivšeg restorana Takenoko na Kaptolu smjestio se Barbieri’s koji će na zagrebačku gastronomsku scenu unijeti spoj hrvatske i mediteranske kuhinje u širem smislu.FullSizeRender 16Već na prvi pogled na kartu, ali i na savršeno dizajnirani prostor, može se primijetiti da Barbieri’s odiše odličnim balansom između osobnih aspiracija i kreativnosti poznatog hrvatskog chefa Andreja te želja publike. “Kao chef morate znati o kojem se lokalitetu i publici radi. Ne možete u bilo koju regiju ili grad smjestiti isti restoran jer svaki lokalitet ima svoje specifičnosti. Treba biti svjestan publike koja će htjeti kušati vašu hranu. Tek tada možete razmišljati dalje”, govori nam Andrej.IMG_0106U jelovniku se može vidjeti Andrejevo bogato iskustvo. Razdoblje njegova života provedeno u Italiji na jelovnik je donijelo nekoliko rižota i pašti, za koje priznaje kako su, gdje god da dođe, uvijek njegov prvi izbor, pa im je iz tog razloga i u jelovniku Barbieri’sa dano posebno mjesto.

Dašak tradicije donijele su pileće terine i slična jela. Na njih je naučen od malih nogu s obzirom da ih je često spravljala njegova mama. Danas je tradicionalne obiteljske recepture ipak predstavio na svoj način. “Svaki recept je odraz iskustva jer se s vremenom mijenja, modificira i nadograđuje”, prepričava Andrej.FullSizeRender 18Na meniju se mogu naći i Cicchetti, venecijanska inačica španjolskih tapasa, koji su odličan izbor za večernja druženja. Radi se o manjim zalogajima koji savršeno nadopunjuju pijuckanje dobroga vina ili maštovitog koktela, a time Barbieri’s svrstavaju među logične izbore za opuštajući noćni izlazak.FullSizeRender 17Za koktele maštovitih imena, ali i okusa zadužen je barmen Dominik Bečvardi. Wake Me Up And F*ck Me Up, American mud, Gold Nugget i Eureca!!! samo su neki od koktela koje ćete ovdje moći probati.koktelBarbieri’s se stilom razlikuje od poznatog Andrejeva restorana s riječkom adresom. “Conca d’oro ima povijesni imidž i rustikalnu notu dok je Barbieri’s pravi gradski restoran”, odgovara nam Andrej. Dodaje kako je za interijer zaslužan njegov rođak Frane koji je u ovaj projekt unio mnogo duše i mjeseci posla.FullSizeRender 23FullSizeRender 20Za kraj smo Andreja pitali kako proizvesti recept za uspješan restoran. Iako odgovor nije lagan, Andrej je to vrlo lako objasnio. “Prije svega treba odijeliti ugostiteljstvo, turizam i gastronomiju te ih sagledati kao tri zasebne grane. To je ponekad teško percipirati na taj način, ali primjer Španjolske kao gastronomske meke najbolje potvrđuje navedeno. Treba imati jasan pravac i u kreiranju menija. Svaštarenja i ogromne karte samo vode do meteža. Naposljetku, uvijek treba biti otvoren nadograđivati se. Treba se moći mijenjati.”IMG_0087